.

Parodos „Soviet Bus Stops“ atidarymo renginys – diskusija VDA

estoniakootsi_herwig

Spalio 28 d., penktadienį 18 val. Vilniaus dailės akademijoje (Maironio g. 3, 112 aud.) vyks Christopher Herwig ir Nicolas Grospierre parodos “Soviet Bus Stops” atidarymo proga rengiama paskaita-diskusija su miesto tyrėjais Jūrate Tutlyte ir Tomu S. Butkumi apie miesto erdvių įmeninimo procesus Lietuvoje.

Pokalbio metu bus kalbama apie posovietinio miesto viešųjų erdvių problematiką, trumpalaikius meno projektus mieste ir kokias vertes jie kuria šiandien. Keliami klausimai ar vis dar gyvename etape, kai miesto viešosiose erdvėse labiau priimtina matyti tradicinius puošybos objektus, nei trumpalaikes ar netradicines intervencijas? Koks mūsų santykis su sovietmečio reliktais miesto viešosiose erdvėse? Kokių alternatyvų galima imtis, siekiant miestą paversti organizmu kuriamu pačių gyventojų bei atspindinčiu šiandienos realijas?

Paskaita atidarys Christopher Herwig ir Nicolas Grospierre fotografijų parodą Vilniaus oro uoste, kurią galėsite aplankyti iki pat Kalėdų.

“Soviet Bus Stops” paroda apjungia dvi skirtingas fotografijų serijas: Christopher Herwig “Soviet Bus Stops” ir Nicolas Grospierre “Lithuanian bus stops”. Tai dviejų autorių žvilgsnis į smulkiosios architektūros objektus buvusioje Sovietų sąjungoje. Christopher Herwig pristatomų sovietinių stotelių pavyzdžiai dažnai išvengia sovietmečiu buvusios griežtos architektūros planavimo politikos bei pabrėžia to meto sąlygomis egzistavusį eksperimentavimą, pasitelkiant skirtingas medžiagas ir tradicinius amatus. Herwig fotografijos vaizduoja vadinamųjų Rytų bloko šalių įdomiausius smulkiosios architektūros pavyzdžius. Parodoje eksponuojamos autobusų stotelės iš kaimynių ir Artimosios Azijos šalių bei iš jo naujausios kelionės po Rusiją. Nicolas Grospierre serija “Lithuanian bus stops” leidžia jas palyginti su Lietuvos sovietmečio laikotarpio autobusų stotelėmis, kurių iš viso jo kolekcijoje iš kelionių po mūsų šalį – beveik 30.

Parodos lokacija – Vilniaus oro uosto teritorija tampa savotiška galerija po atviru dangumi, priglaudžianti autobusų stotelės tranzitinėje erdvėje.

Projektą vykdo VšĮ “Meno vadybos platforma”, kuruoja Raimonda Tamulevičiūtė. Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.