.

Julijono Urbono paroda galerijoje „Vartai“

Julijonas Urbonas, Cumspin, 2015

Rugsėjo 6 d., antradienį, 18 val. galerijoje „Vartai“ (Vilniaus g. 39, Vilnius) atidaroma Julijono Urbono paroda, kurioje pirmą kartą Lietuvoje pristatomas specialiai Barselonos šiuolaikinės kultūros centrui (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) sukurtas gravitacinio dizaino maketas „Orgazmo karuselė“.

Julijonas Urbonas yra menininkas, dizaineris, mokslininkas ir inžinierius. Remdamasis moksliniais tyrimais menininkas nagrinėja, kaip manipuliuojant kūno reakcijomis į gravitaciją sukelti ypatingus kūno ir vaizduotės potyrius. Nuo vaikystės ten augęs, o paskui ir vadovavęs atrakcionų parkui Klaipėdoje, J. Urbonas pradėjo žavėtis ir domėtis vadinamąja gravitacine estetika, ir ji tapo centrine jo kūrybos ir tyrimų tema. Apie ją, be abejonės, sukasi ir galerijoje pristatoma instaliacija „Orgazmo karuselė“.

„Orgazmo karuselė“ (angl. Cumspin) — tai orgazmą sustiprinantis atrakcionas, įkvėptas ankstesnių menininko plėtotų projektų. Ši centrifugos principu veikianti mašina kviečia publiką imtis sekso žaidimų kintant gravitacijai. Tokia ekstremali sekso aplinka suteikia galimybę išbandyti nežemiškas meilės padėtis ir patirti naujas malonumo aukštumas.

Sukdamiesi vienoje iš aštuonių sferinių kapsulių, sugulovai gali valdyti išcentrinę jėgą keisdami nuotolį tarp sukimosi ašies ir kapsulės. Tolstant nuo ašies didėja išcentrinė jėga, ar tiesiog dirbtinė gravitacija, ji prispaudžia kūną prie kapsulės sienos. Pasivažinėtojai gali valdyti kraujo apytaką tam tikrose kūno dalyse keisdami savo padėtį erdvėje. Pavyzdžiui, galima nukreipti — pripumpuoti ir išleisti — kraują į apatinę kūno dalį ir taip sustiprinti lytinio akto pojūčius. Tokiu atveju didesnė jėga sukeltų deguonies stoką smegenyse. Pastarasis reiškinys — smegenų hipoksija — sukelia euforiją ir kartu su orgazmu tampa supermalonumu, kuriam apibrėžti dar nėra sukurtos sąvokos. Pavadinkime tai hipergravitaciniu orgazmu.

Julijonas Urbonas (g. 1981) baigė Vizualinio dizaino bakalauro ir dizaino magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje, nuo 2007 m. studijuoja meno daktaro studijas Karališkojo meno koledžo dizaino sąveikų skyriuje (Londonas) ir šiuo metu eina prorektoriaus menui pareigas Vilniaus dailės akademijoje. Menininkas yra surengęs daug parodų Lietuvoje ir užsienyje, bei sulaukęs tokių įvertinimų kaip prestižinis apdovanojimas už išskirtinumą interaktyviajame mene (Award of Distinction in Interactive Art), Prix Ars Electronica 2010. J. Urbono darbų yra įsigiję privatūs ir vieši meno kolekcininkai, jo darbai įtraukti į Karlsrūhės meno ir medijos centro kolekciją.

Paroda veiks iki spalio 15 d.

25-mečio parodų globėjas: Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius

25-mečio parodų partneris: „Lewben Art Foundation“

Parodos rėmėjas: Lietuvos kultūros taryba

Globėjai: Vilniaus miesto savivaldybė, Rolandas Valiūnas

Galerijos rėmėjai: Vilma Dagilienė, Romas Kinka, „Lietuvos rytas“, „Ekskomisarų biuras“, „Namai ir objektai“, „Farrow & Ball“, „Ararat“

Iliustracijoje: Julijonas Urbonas, Orgazmo karuselė, 2015