.
2017 12 14

Jaunųjų fotografų leidybinių projektų pristatymų ciklas Kauno fotografijos galerijoje

Kauno fotografijos galerija gruodžio mėnesį savo veiklas nukreipia į naujus pasaulio ir Lietuvos autorių leidybinius fotografijos projektus. Šiuo metu veikianti Paris Photo-Aperture Foundation PhotoBook Awards fotoknygų paroda bus papildyta jaunų Lietuvos menininkų leidybos-fotografijos ekspozicija, ją lydės renginių, skirtų jaunųjų menininkų kūrybos pristatymui, ciklas. Renginių serijos metu kiekvienas autorius pristatys savo kūrybą, leidybinius projektus ir juos lydinčias ekspozicijas galerijos erdvėje. Galerijoje bus pristatyti Marijos Saboršinaitės (Paukščių kambarys, Tvinkčiojantis atlasas), Visvaldo Morkevičiaus (Portraitizine) ir Justino Vilučio (Pleiades) darbai, kuriuos jungia tai, kad pirminė fotografijos reprezentavimo erdvė – leidinys.

Pirmasis renginys – Visvaldo Morkevičiaus kūrybos ir leidinio Portraitzine. Issue Remigijus pristatymas, vyksiantis gruodžio 14 d., 17.30 val. Kauno fotografijos galerijoje.

Portraitzine – vaizdų antropologijos fotografijų rinktinė.

Tai lyg kelionių dienoraštis ar jų įspūdžių kolekcija. Kelionė leidinyje ir kūrybiniame procese yra metafora, apibrėžta tam tikrais siužeto parametrais: kelionės tikslo pasirinkimu (arba fotografijos subjektu), keliavimo dokumentacija (fotografavimo procesu), sukuruota vaizdinių serija (pačia publikacija). Leidinys supažindina jo skaitytoją su neįprastomis, egzotinėmis vietomis ir juose sutinkamais tipažais. Portraitzine – vaizdinis ir etnografinis kelionių ir susitikimų dienoraštis.

Visvaldas Morkevičius (g. 1990, gyvena ir kuria Vilniuje – Berlyne) fotografo kūrybos spektras apima meninę dokumentiką, mados ir portretinę fotografiją bei vizualiuosius menus. V. Morkevičiaus minimalistinėse fotografijose fiksuojamos įvairių subkultūrų, sutiktų personažų bei urbanistinio gyvenimo scenos.

Gruodžio 16 d., 16 val. vyks Justino Vilučio kūrybos ir leidinio Pleiades pristatymas

Gruodžio Justino Vilučio knyga Pleiades buvo sukurta kaip vienas iš ECAL (Ecole Cantonale d’Art de Lausanne) projektų ir buvo išleista gegužės mėnesį 2017 metais, pirmąkart pasirodžiusi Offprint London mugės metu. Pleiades pagrindinės seksualumo ir identiteto temos atskleidžiamos pasitelkiant spalvų prisotintas anatomines pačių intymiausių kūno dalių nuotraukas. Pasak Simon Baker (vyriausiojo Tarptautinio Meno Fotografijos kuratoriaus Tate), tai – viena iš dešimties geriausių 2017 metų fotoknygų.

Justinas Vilutis (g. 1991) yra fotografas ir menininkas, šiuo metu gyvenantis Lausanne, Šveicarijoje, šiuo metu baigiantis studijas ECAL (Ecole Cantonale d’Art de Lausanne) bei pasitelkiantis įvairias išraiškos priemones nuo fotografijos, skulptūros iki teorijos, įtakotas plačios temų amplitudės nuo Honey Boo Boo iki psichoanalizės ir dialektinio materializmo.

Gruodžio 19 d., 17.30 val. vyks Marijos Saboršinaitės kūrybos ir leidinių Paukščių kambarys ir Tvinkčiojantis atlasas. Tekstas fotografijoms pristatymas

Marija Saboršinaitė yra sukūrusi dvi fotografines knygas, kurias pristatys renginio metu. Paukščių kambarys – fotografijų serija, sukurta Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejuje (2015). Tvinkčiojantis atlasas. Tekstas fotografijoms – fotografijų ir tekstų knyga (2017), kurta tyrinėjant mokslo naudojamas fotografijas, taip pat Vilniaus ir Reikjaviko archyvų fotografijas ir paklydusius, nežinomų autorių sukurtus, fotografinius vaizdus.

Marija Šaboršinaitė (g. 1985, Vilnius) Studijavo leidybos (VU) ir taikomosios fotografijos (VDK) specialybes. 2017 m. baigė Fotografijos ir medijos meno magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. 2016 m. rudens semestrą praleido Islandijos meno akademijoje Reikjavike. Gyvena ir dirba Vilniuje. Šiuo metu studijuoja meno doktorantūrą Vilniaus dailės akademijoje. Domisi fotografija ir jos tęsiniais.

Renginių ciklą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.