.

Dainiaus Liškevičiaus paroda ,,Nykstanti riba” POST galerijoje

dainius-liskevicius_nykstanti-riba_1

Spalio 21 d. 19 val. POST galerijoje (Laisvės al. 51a., 4 aukštas, Kaunas) atidaroma Dainiaus Liškevičiaus paroda ,,Nykstanti riba” (Vanishing point).

Paroda Nykstanti riba sudaryta iš asmeninės readymade ir objektų kolekcijos. Per jų suradimo konkrečiose vietose istorijas, daiktai pradeda sietis tarpusavyje ir kurti naują naratyvą. Paroda suskirstyta į 7 dalis. Pirmoji iš jų yra visos parodos pavadinimas (taip pat readymade) pasiskolintas iš kino filmo Vanishing Point(1971 m. rež. Richard C. Sarafian JK, JAV) bei šiai nematomai parodos daliai specialiai parašytas sinopsis. Parodos pasakojimas aprėpia Europos kultūros ir istorijos vyksmus bei gerai žinomus sąvokų konstruktus, įtraukdamas ir šiandieninę situaciją. Į pagrindinį pasakojimą įsijungia Kauno miesto Laisvės alėjos ir menininko kaip Kito asmens istorija.

I

Parodos sinopsis

Menininkas, apimtas kūrybinės psichozės, pradeda įžvelgti paslėptą prasmę kiekviename į jo akiratį papuolusiame daikte. Pirmasis objektas, paskutinius kelis mėnesius jam nedavęs ramybės, – tai 35 mm kino juostos ritinėlis su žmogaus kūno vidaus vaizdais, fotografuotais rentgenu 1,20 min., rastas 2015 m. naktiniame Atėnų mieste netoli Octobre 28th gatvės. Vėliau studijoje apžiūrinėdamas įvairius objektus bei prisimindamas jų radimo istorijas, jis ima apčiuopti jų tarpusavio ryšį. Reklaminis žinomos firmos plakatas su moters veidu, gerąja puse užkaltas lentomis, rastas rūsyje, Kaselyje, parodosDocumenta’13 veikimo metu, ir Olandijoje prieš keletą metų per Karalienės gimtadienį įsigytas kolekcionuotų žurnalų rinkinys Cinema X (International Guide for Adult Audiences), iš kurio iškrenta lapas, reklamuojantis vyrams skirtą žurnalą REX. Pradėjęs jungti daiktus į seką, menininkas supranta, kad visą laiką nuo jo buvo kažkas slepiama. Pabudęs tebesisukant pasibaigusiam filmuiVanishing Point, jis prisimena, kad turi pasiimti iš juvelyro užsakytą auksinį žiedą. Tęsdamas savo darbą herojus mėgina greičiau pamatyti visumą ir suprasti jam siunčiamą žinią, tačiau iki pat galo lieka neaišku, kas yra siuntėjas. Galbūt jis pats? Sutrikęs ir apimtas déjà vu jausmo, jis atidarymo metu  vaikšto po savo parodą galvodamas, kad visa tai jau yra kažkur matęs…

II

Sukurta remiantis tikrais įvykiais

( Kartą gyveno du broliai, bet kartą vienas nužudė kitą).

III

Rex

IV

Europos pagrobimas

V

Atėnai

(35 mm kino juosta su žmogaus kūno vidaus vaizdais, fotografuotais rentgenu 1,20 min., rasta 2015 m. Atėnuose)

VI

Garso takelis

(„WO IST DAS LAND“, Mellita Berg, 1959, slow rock, trukmė 2 min. 40 s.)

VII

Titrai

(Time Machine 0:00)

Paroda veiks iki lapkričio 12 d.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.