.

Budhaditya Chattopadhyay kūrybos pristatymas ir gyvas pasirodymas „Kabinete“

image_event_kabinetas_bc_3

Spalio 22 d., šeštadienį, nuo 17 val. projektų erdvėje “Kabinetas” Kaune (A. Mapu g. 20) vyks Indijoje gimusio, šiuo metu Kopenhagoje gyvenančio menininko ir tyrėjo Budhaditya Chattopadhyay garsu paremtos kūrybos pristatymas bei gyvas trijų naujausių kūrinių pasirodymas. Renginys nemokamas.

Pristatyme bus aptariamas šiuolaikinis latentinis posūkis garso mene, susitelkiant į ‘situacijas’, o ne ‘objektus’. Pagrindinis keliamas klausimas: Ar gali ‘garsas’ būti ‘eksponuojamas’ kaip meno objektas galerinėje ar muziejinėje erdvėje? Ar tai nebūtų klaidinga, turint omenyje garso, kaip efemeriško ir nematerialaus reiškinio, prigimtį ir bruožus? Menininko B. Chattopadhyay požiūriu, šis klausimas problematizuoja garso meno pozicionavimą šiuolaikiname meninių ir kuratorystės praktikų lauke bei reikalauja naujų teorinių prieigų ir metodologijų. Keliant šį pamatinį klausimą per idėijnę kryptį, šis pristatymas tyrinės specifinį subjektyvų garso poslinkį kaip meninę patirtį, atskiriant jai primetamą materialų objektiškumą.

Pokalbis siekia kontekstualizuoti takų ir nomadišką garso pasaulį šioje dominuojančiai post-skaitmeninėje ir post-globalioje aplinkoje, patiriančioje suirutę. Klajojančiam, savo sociokultūrinę aplinką pražengiančiam klausytojui šis garso pasaulis gali atverti paslėptus ir nežymius patekimus į įvairias suasmenintas ir našias garsines situacijas, skatinančias įvairovę ir įtraukimą, sutrikdant tiesioginę garso reikšmę.

Apie autorių: Budhaditya Chattopadhyay yra medijų menininkas, tyrėjas, rašytojas. Jo kūryba kelia klausimus apie garso materialumą, vietos specifiškumą ir objektiškumą. Menininkas yra atlikęs kelias mokslines stažuotes, dalyvavęs rezidencijose ir sulaukęs tarptautinių įvertinimų. Pristato kūrybą parodose, koncertuose, konferencijose, festivaliuose, tokiuose, kaip: Transmediale, CTM, Errant Bodies (Berlynas), TodaysArt Festival (Haga), Sonorities Festival (Belfastas), Overgaden Institute of Contemporary Art, CPH PIX, Nikolaj Kunsthal (Kopenhaga) ir kituose.