.
2017 04 21

Andos Lacės paroda „Linija yra begalinė“ KKKC Parodų rūmuose

Anda_Lace_Me_2016_oil_on_canvas_125x150cm_foto_Valdis_Jansons

Balandžio 21 d., penktadienį, 17 val. KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) atidaroma personalinė Andos Lacės (Latvija) kūrybos paroda „Linija yra begalinė“.

 KKKC tęsia Lietuvos kultūros sostinės renginių ciklą ir kviečia susipažinti su artimiausių kaimynų menu. Tapyba, skulptūra, scenografija, instaliacijos, performansai – Latvijos menininkės Andos Lacės (Anda Lāce) kūrybinės veiklos laukas išties platus. Menininkės paveikslai, performansai, kuriuos ji rengia nuo 2010 metų kartu su šių laikų klasikinės muzikos kompozitoriais, darniai perauga į erdvines instaliacijas, skulptūrų kompozicijas, kurias pratęsia muzika ir videomeno kūriniai.

A. Lacės kūrybai labai svarbi verbalinė kalba, tačiau, pasak menininkės, didžiausią įtaką jai daro tai, kas „žodžiais neišreiškiama“. „Tai yra ribinės būsenos, atsitiktinumas, įžengimas į naujas, neapibrėžtas teritorijas, kontrastai, transformacijos, įvairūs eksperimentai, kūrybinis ir techninis bendradarbiavimas su kitais menininkais; judesys gyvenime, paveiksle, instaliacijose, skulptūroje ir performanse; begalinė linija, veiksmas visomis įmanomomis kryptimis. Man toks judėjimas reiškia gyvenimą“, – savo kūrybines inspiracijas vardija A. Lacė.

Kurdama menininkė leidžia prasiveržti prigimčiai – pagrindinis vaidmuo tenka jos „vidiniam aš”: „Atsiribodama nuo aplinkos ir išankstinių nuostatų, tiesiog sugeriu ir reflektuoju įvairius vidinius ir išorinius impulsus.“

 Pristatydama parodą „Linija yra begalinė“, A. Lacė veda paralelę tarp linijos ir gyvenimo: „Gyvenimą galima suvokti kaip atkarpą, pakibusią ant begalinės linijos, ir ši iš pažiūros saugi begalybė suteikia ramybės. Net jeigu ta linija – sunkiai suvokiamas siūlas. Mažytė atkarpa gali netyčia nutrūkti, išsiskaidyti ir susipainioti, ir vis dėlto ji egzistavo ir egzistuos, saugiai tarsi lopšyje sūpuojama ant linijos, it spindulys besidriekiančios į abi puses. Vėl ir vėl piešiu liniją, ieškau, susilieju su ja, drąsiai panyru į begalybę tarsi į hamaką. Tik po kurio laiko mano ausyse suskamba balsas, kuris sako, kad ši mintis yra melaginga: ji tokia saldi, jog norisi laikytis jos įsikibus, tačiau ji išsiurbia visą gyvybę it neįsivaizduojamo ilgio kirminas. Niekas nėra saugus ir nieko nėra pažadėta.“

 Apie autorę

 Anda Lacė (g. 1982) gyvena ir kuria Rygoje (Latvija). Menininkė baigė tapybos magistrantūros studijas Latvijos dailės akademijoje, studijavo Mančesterio Metropoliteno universitete. Nuo 2003 metų dalyvauja grupinėse parodose Latvijoje, Estijoje, Suomijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, Rusijoje, nuo 2005 metų nuolat rengia personalines parodas.

A. Lacės darbai buvo penkis kartus nominuoti Purvītis premijai. Tai prestižiškiausias ir reikšmingiausias meno apdovanojimas Latvijoje, kuriuo siekiama skatinti Latvijos šiuolaikinio meno laimėjimus. Paskutinį kartą menininkė šiai premijai buvo nominuota 2016 m. už performansą „Dekontaminacija“. Kartu su visais aštuoniais nominantais ji dalyvavo bendroje parodoje Latvijos nacionaliniame meno muziejuje.

Andos Lacės darbų yra įsigijęs Latvijos nacionalinis meno muziejus, jos kūrinių yra privačių Latvijos, Lietuvos, Suomijos, Anglijos, Maroko, Vokietijos ir Šveicarijos meno galerijų kolekcijose.

Paroda veiks iki 2017 m. gegužės 14 d.

Iliustracijoje: Anda Lace, Me, 2016.  Drobė, aliejus, 125x150cm. Foto: Valdis Jansons