.
2009    03    09

Renginių ciklas "Antras antradienis": Šiaurietiški meno atspalviai

Boris Symulevič

Kovo 10 d. 18.30 val. „Antrame antradienyje“ – apie šiaurietiškus meno atspalvius lietuvių menininkų, kuriančių Šiaurės šalyse, akimis Šiaurės ministrų tarybos biure, Didžioji g. 5.

Renginių ciklas „Antras antradienis“ pristato tris Lietuvoje ir Šiaurės šalyse pripažintus menininkus, kurie pasakos savo kūrybos Šiaurės šalyse patirtis ir jas iliustruos. Tai tapytojas Vilmantas Marcinkevičius, grafikė Neringa Žukauskaitė ir džiazo atlikėjas ir kompozitorius Liudas Mockūnas.

„Ar Šiaurės šalys pilkos ir neryškios? Lietuvoje taip pat pakankamai pilkų ir ūkanotų dienų bei nespalvotų peizažų, – sako vakaro svečiai. – Bet būdamas svetur tai patiri ryškiau. Dirbdamas rezidencijoje gali nesutikti nė gyvos dvasios kelias dienas, nėra ir tau įprastos aplinkos. Nori nenori ateina vienatvės, netekties temos“.

Menininkai sutartinai pripažįsta, kad kelionių į kitas šalis ir kūrimo ten sudedamoji dalis yra nauji žmonės. Be naujų žmonių pažinimo kelionės prarastų savo reikšmę. Kasdieninė bendravimo, darbo, pasitikėjimo patirtis yra neįkainuojama. Ypač tai svarbu jauniems menininkams, kuriems kvietimas į parodą ar rezidenciją reiškia profesinį įvertinimą.

Keliones menininkai apibūdina kaip savotišką tyrimų laboratoriją, kurioje ieškoma, atrandama, diskutuojama. Tai laikas, kai menininkas yra menui skirtoje aplinkoje. Gyvas bendravimas leidžia jausti meno pulsą ir suvokti, kuo gyvena kitų šalių menininkai.

Tapytojas Vilmantas Marcinkevičius (g. 1969 m.) yra neoekspresionistinės tapybo s atstovas Lietuvoje. Dailininko darbai išsiskiria ryškiomis spalvomis, naiviais bei supaprastintais vaizdais. Grafikė Neringa Žukauskaitė (g. 1975 m.) yra daug kūrusi rezidencijose Šiaurės šalyse ir surengusi 12 personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Ji žinoma kaip vaikiškų knygų iliustratorė. Atlikėjas ir kompozitorius Liudas Mockūnas (g. 1976) nuolat muzikuoja tarptautinėse sudėtyse ir yra tituluojamas Lietuvos džiazo ambasadoriumi. Jo muzikinė kalba – energingas free džiazo, lyriškumo ir ekspresionizmo mišinys.

Šiaurės ministrų tarybos informacija.