.
2014    08    28

Prano Gailiaus paroda „Eagle lake story“ galerijoje „Kunstkamera“

artnews.lt

1971

Rugsėjo 2 d., antradienį, galerijoje „Kunstkamera“ (Ligoninės g. 4, Vilnius) duris atveria Prano Gailiaus paroda Eagle lake story (Erelio ežero istorija).

„Eagle Lake Story (1979–1981) yra bene meditatyviausias Prano ciklas. Šaltas, santūrus, netgi – atšiaurus. Šio ciklo spalvinė gama gesina emocionalią jo refleksiją, ir, priešingai, skatina ramų, bet drauge intensyvų dvasios judesį link Eagle Lake“ – teigiama parodos katalogo įvade.

Galerijoje „Kunstkamera“ pristatomą ciklą Eagle Lake Story sudaro grafikos ir tapybos dalys. Šis ciklas gimė Kanadoje, indėnų rezervate, Nacionaliniame Kanados parke. Indėniška šamanų simbolika, grafinės struktūros atsispindi grafinėje ciklo dalyje. Grafikos lakštuose į pagrindinę abstrakčią kompoziciją dažnai įkomponuotas nedidelis langelis su šamanišku fetišu – paukščiu arba medžiu. Jis tarsi išorinis stebėtojas stebi lakšto kompoziciją bei yra tarpininkas tarp žiūrovo bei tam tikros tikrovės, išreiškiamos per abstrakčią kompoziciją. Tai yra itin intelektualios, apgalvotos, suvaldytos, minimalistinės, išgrynintos kompozicijos.

Tuo tarpu ciklo tapybos darbai yra kitokie. Jeigu grafikos dalį būtų galima metaforiškai palyginti su šamano užkalbėjimu, tai tapybą – su šamano šokiu, netgi finaline jo dalimi – ekstaze. Tai yra gestiška, valinga, vyriška, valdinga tapyba. Ji alsuoja ir rytmečio rūku virš ežero, ir šaltu mėliu, bet labiausiai – atšiaurumu, žvarbiu vėju, vienišumu bei neapsakomu gamtos grožiu ir didybe, kurios akivaizdoje, matyt, ne vienas  žiūrovas virsta panteistu.

Koks svarbus Gailiui kūrybinio įkvėpimo šaltinis yra gamta – atkreipė dėmesį ir prof. Antanas Andrijauskas: „Šie meditacine rimtimi ir harmonija dvelkiantys Gailiaus abstraktūs kūriniai formuojasi iš elementų, spalvinių santykių, perimtų kontempliuojant natūralią gamtą, tačiau jų giliausią esmę sudaro menininko intymaus kontakto su tikrove sukurtos grynai plastinės muzikalių formų, spalvinių ir kompozicinių struktūrų sistemos“.

Iš viso parodoje eksponuojama 17 kūrinių. Parodos atidarymo proga išleistas katalogas su prof. A. Andrijausko tekstu apie šio menininko kūrybą lietuvių ir prancūzų kalbomis bei spalvotomis kūrinių reprodukcijomis.

Paroda veiks 2014 m. rugsėjo 2 –27 d.