.
2015    06    13

Pirmojo kuruotų rezidencijų programos „KLAUSINĖJANTYS MENAI“ etapo rezultatų pristatymas parodoje „Iš kur tas balsas — ar iš tavo žando, ar iš mano delno ?“ Utenos meno centre

artnews.lt

A2 k m is kur tas balsas 2

Birželio 19 d. 18 val. Utenos meno centre (Topolių g. 5, Leliūnai, Utenos rajonas) vyks pirmojo kuruotų rezidencijų programos KLAUSINĖJANTYS MENAI etapo rezultatų pristatymas parodoje „Iš kur tas balsas — ar iš tavo žando, ar iš mano delno ?.

Utenos meno centras, bendradarbiaudamas su Islandijos parneriais Simbahöllin Cultural Venue, pradeda 2009–2014 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos LT07 „Europos kultūros paveldo kultūros ir menų įvairovės skatinimas“ projektą “Kuruotų rezidencijų programa KLAUSINĖJANTYS MENAI. Šis projektas suburia per 20 įvairių sričių (šiuolaikinio meno,dizaino, garso meno, humanitarinių mokslų, etc.) kūrėjų bendram tikslui – tarpdisciplininio meno sklaidai Utenos regione.

Klausimų kėlimas gali tapti varomąja kultūrinės kaitos priemone, todėl rezidencijų programoje dalyvaujantys menininkai kvestionuoja, analizuoja ir interpretuoja Utenos regiono gyventojams rūpimas temas ir aktualijas. Kas yra google etnografija? Kaip išsaugoti ir pritaikyti senąsias mūsų protėvių technikas? Kodėl daiktus iš sovietmečio irgi vertėtų saugoti? Kaip susijusi bulvė ir potencialumo sąvoka? Klausimai gali ne tik atverti naujas perespektyvas, bet ir įtakoti permainas.

Kuruotų rezidencijų programos struktūrą sudaro keturi etapai: trys Lietuvoje, Utenos meno centre ir vienas Islandijoje. Kiekvienas etapas turi savo atspirties tašką. I etapas – etnokultūros interpretavimas šiuolaikinio meno ir dizaino priemonėmis. II etapas – viešųjų erdvių analizavimas ir interpretavimas. III etapas – žydų kultūrinio paveldo („Išminties knygų“) apmąstymas. IV etapas – rezidencijų programa Islandijoje. Rezidencijų metu sukurti kūriniai bus pristatomi Utenoje,  Anykščiuose, Molėtuose, Zarasuose. Ignalinoje, Visagine ir Islandijoje. Taip pat rezidencijas lydi visuomenei atviri seminarai, edukacinės dirbtuvės, ekskursijos, konferencija.

Pirmąjame etape dalyvavę meninkai Lísbet Harðar Ólafardóttir, Gunnar Jónsson, Aurelija Maknytė, Jurgita Žvinklytė, Jurgita Jakubauskaitė, Žilvinas Danys interpretavo etnografijos ir etnologijos temas pasitelkdami šiuolaikinio meno ir dizaino priemones. Jų tyrimų ir veiklos rezultatai pristatomi parodoje Iš kur tas balsas — ar iš tavo žando, ar iš mano delno?

Parodą galima pamatyti iki birželio 27 d. Birželio 20, 21, 25, 26, 27 d. vyks ekskursijos su parodos kuratore Danute Gambickaite. Projekto vadovė – Kristina Jakubauskaitė Veršelienė.