.
2014    09    08

Paskutinysis pokalbių ciklo „Nebendradarbiavimas – apie skulptūrą“ renginys NDG

artnews.lt

navakas atidaryme

Architektūros [pokalbių] fondas baigia dvyliktąjį pokalbių ciklą, skirtą mokytis bendradarbiauti. Penktojo ciklo renginio metu menotyrininkė Lolita Jablonskienė kalbėsis su skulptoriumi Mindaugu Navaku.

Rugsėjo 11 dieną (ketvirtadienį) 20 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) įvyks penktasis ciklo pokalbis – „Šlovė buvo ranka pasiekiama“. Pašnekovo bus klausiama: Kokį vaidmenį menininko kūrybiniame kelyje, jo vietinėje ir tarptautinėje meno scenose atlieka institucijos (meno mokyklos, galerijos, muziejai, nevyriausybiniai projektai)? Kaip paskutinįjį dvidešimtmetį Lietuvoje vyko menininko ir institucijų bendradarbiavimas, kaip tai vyksta šiandien?

Mindaugas Navakas yra skulptorius, Vilniaus dailės akademijos profesorius, Herdeno premijos, Baltijos Asamblėjos ir Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas. Tarptautinį pripažinimą pelnęs menininkas šią vasarą surengė pirmą muziejinę parodą namuose, Nacionalinėje dailės galerijoje. Dr. Lolita Jablonskienė yra šiuolaikinio meno kritikė, parodų kuratorė, Nacionalinės dailės galerijos vadovė, Vilniaus Dailės Akademijos dėstytoja.

Architektūros [pokalbių] fondo dvyliktojo ciklo tikslas – mokytis bendradarbiauti. Atspirties tašku pasirinkta Nacionalinėje dailės galerijoje vykstanti ir į viešąsias erdves išsiveržusi skulptoriaus Mindaugo Navako kūrybos retrospektyva „Šlovė buvo ranka pasiekiama”. Kalbantis su skirtingų patirčių pašnekovais ir atsakant į auditorijos klausimus, sieksime suprasti kūrėjų nebendradarbiavimo priežastis.

Šiandien yra daug kalbama apie skirtingų sričių atstovų, taip pat ir kūrėjų, bendradarbiavimą. O kaip tai vyksta iš tikrųjų? Kaip dabartinės politinės, ekonominės, sociokultūrinės ir technologinės permainos keičia visuomenės suvokimą apie šiuolaikinį meną ir viešąsias erdves? Kodėl naujų galimybių akivaizdoje menininkai, užsakovai ir publika nebendradarbiauja?

 

Renginys nemokamas. Dvyliktojo ciklo kuratoriai – Ieva Cicėnaitė, Elona Lubytė, Matas Šiupšinskas.

Iliustracijoje: Mindaugo Navako portretas, fotografas Tomas Kapočius, kaukės autorius Marius Skudžinskas.