.
2015    03    09

Paskelbti meno konkurso „Art in Quadrum“ nugalėtojai

artnews.lt

B kategorija

Dešiniajame Neries krante kylantį verslo centrą „Quadrum“ papuoš subtilią rašyseną ranka primenanti Lauros Kaminskaitės neono instaliacija “Pokalbis (įskaitant skirtingo pobūdžio judesius)“, bei vidiniame centro kieme atsirasiantis Norvegijoje gyvenančių ir kuriančių meninko Igno Krunglevičiaus ir architekto Gary Bates dueto suprojektuotas garso bokštas pavadinimu „Apšviečiančios srovės“.

Pasak „Schage“ generalinio direktoriaus Kjetilo T.Hansseno, švelnios neono šviesos “hieroglifai”, išrašyti ant betoninės sienos, pasižymi kontrastingu subtilumu. Tuo tarpu atvira I. Krunglevičiaus ir G. Bates garso instaliacija – tai unikalus, šiuolaikinio meno kalbą atspindintis, projektas, kurio veikimą galės patirti verslo centre dirbsiantys žmonės bei jo lankytojai.

Didžiausio, 17 aukštų aukščio, komplekso pastato, kurio didžiąją dalį užims DNB bankas, fojė puošiančio kūrinio autorės įsitikinimu – nesvarbu, kur pokalbis prasideda, svarbiau, kur jis mus nukelia ir kaip pakeičia. Šiuolaikinio meno projektas bus įgyvendintas dideliais, rašyseną ranka imituojančiais neono vamzdeliais, kurie visą parą minkšta balta spalva švies uždaroje “Quadrum” verslo centro erdvėje. Nepriklausomai nuo paros meto, monumentalus L.Kaminskaitės darbas turėtų būti pastebimas ne tik iš vidaus banko lankytojų, tačiau ir iš lauko praeivių, bei žmonių važiuojančių pro šalį automobiliais bei viešuoju transportu.

C kategorijoje nugalėjęs projektas „Apšviečiančios srovės“ – su aplinkinių pastatų estetika susiliejantis garso bokštas, iškilsiantis geometriniame kiemelio centre. Viršutinėje bokšto dalyje įmontuotos keturios parametrinio garso kolonėlės skleis garsą itin siauru kampu, panašiai kaip šviesos prožektorius. Dėka šios technologijos, vieta, kurioje bus galima girdėti kolonėlių skleidžiamą garsą, bus labai tiksli – garsas nesklis po visą kiemelį, o tik po specifines jo vietas, taip užmegzdamas intymų ir paslaptingą dialogą su kūrinio suvokėju.

Kūrinio autorių teigimu, garsas, kurį skleis bokštas, bus dvejopos kilmės. Modifikuotas internetinės radijo stoties garso takelis, kuris dėka garso filtrų taps sunkiai atpažįstamas; jį papildys balso takelis, paimtas iš socialinio tinklo „Twitter“ naujienų archyvo (šios bus įgarsintos vaikiško roboto balso). Du garso takeliai bus sujungti į unifikuotą garsinį pranešimą.

„Šios samplaikos rezultatas – naujausią muziką ir naujienas transliuojantis garso takelis, specialiai pritaikytas pasirinktoms kiemelio vietoms. Panašiai kaip vėjo dvelksmas, garso takelis bus ramiai nuteikiantis, o skaitomo teksto informacijos tiekimo greitis – atitinkamai lėtas“, – komentavo projekto „Apšviečiančios srovės“ autoriai.

„Art in Quadrum“ organizatoriai neribojo menininkų laisvės projektų stiliaus, apimties, temos ar kitais atžvilgiais. Iš viso nominuoti ir į konkursą pakviesti buvo 46 menininkai, tarp kurių – Vladas Urbanavičius,, Ugnius Gelguda ir Neringa Černiauskaitė, Lina Lapelytė, Juozas Laivys, Eglė Ridikaitė bei kt. Konkurso kandidatų pasiūlymai abiejuose etapuose buvo vertinami pagal tris kriterijus: meninio sprendimo originalumą, pasiūlyto projekto ir architektūrinės erdvės sintezę, techninę bei ekonominę projekto realizaciją.

Kūrinių pasiūlymus vertino konkurso žiuri, sudaryta iš Lietuvos bei užsienio profesionalų: Vienos Meno Kunsthales direktoriaus Nicolauso Schafhauseno, menotyros daktarės bei Nacionalinės Dailės Galerijos direktorės Lolitos Jablonskienės, Šiuolaikinio meno centro direktoriaus Kęstučio Kuizino, UAB „Schage Real Estate“ generalinio direktoriaus Kjetil T. Hanssen ir kt.

„Art in Quadrum“ seka tarptautinių meno konkursų pavyzdžiu, siekia šiuolaikinio meno kūrinio kokybės, atpažįstamos ne tik lokaliu, tačiau ir tarptautiniu mastu. Pasak konkurso žiuri nario, Šiuolaikinio meno centro direktoriaus Kęstučio Kuizino, „Art in Quadrum“ yra svarbus ir solidus darinys.

„Kalbant apie meninių projektų jungtį su naujos infrastruktūros kūrimu, „Art in Quadrum“ projektas yra vienas pažangesnių aplinkos tausojimo ir energijos taupymo prasme. Žmonėms, kurie „Quadrum“ pastate ruošiasi dirbti ar praleisti laiką, ši iniciatyva – akivaizdus pridėtinės vertės sukūrimas, į gerą pakitusios gyvenamosios ir darbo aplinkos garantas“, – kalbėjo K. Kuizinas pridurdamas, jog panašūs projektai pasaulyje įgyvendinami ne be reikalo.

Konkursą laimėjusių menininkų kūriniai bus realizuoti „Quadrum“ verslo centreKonkurso nugalėtojai bus apdovanoti 5000 eurų vertės premijomis, o vieno meno objekto įgyvendinimui bus skirta iki 25 000 eurų.
Bendru žiuri sprendimu, „Art in Quadrum“ nugalėtojai dar dviejose kategorijose nebuvo išrinkti, todėl bus ieškoma būdų, kaip šiuolaikinio meno kūriniais užpildyti likusias pastatų erdves.

Daugiau apie meno konkursą Art in Quadrum : http://www.quadrum.lt/index.php/art-in-quadrum/103

Konstitucijos pr. 21 kylantis verslo centras „Quadrum“ duris atvers 2015 metų pabaigoje. Jame bus galima išvysti konkurso nugalėtojų sukurtus meno kūrinius.

Iliustracijoje: B kategorija. Laura Kaminskaitė. Pokalbis (įskaitant skirtingo pobūdžio judesius).

1(1)

B kategorija. Laura Kaminskaitė. Pokalbis (įskaitant skirtingo pobūdžio judesius).

krunglevicius

C kategorija. Ignas Krunglevičius ir Gary Bates. Apšviečiančios srovės

krunglevicius2

C kategorija. Ignas Krunglevičius ir Gary Bates. Apšviečiančios srovės