.
2015    08    20

Paskaita-diskusija tema “Esu, buvau, būsiu: pasimatymai su „Raudonąja Roza” su Laima Kreivyte kavinėje „La Boheme“

artnews.lt

rosa luxemburg_kreivyte

Rugpjūčio 27 d. (ketvirtadienį) 18.30 val. kavinėje „La Boheme“ (Šv. Ignoto g. 4/3, Vilnius) DEMOS Kritinės minties institutas kviečia  į paskaitą-diskusiją tema “Esu, buvau, būsiu: pasimatymai su „Raudonąja Roza”. Pranešėja – Laima Kreivytė, Vilniaus dailės akademijos dėstytoja, kuratorė ir menininkė.   Diskutantas – Andrius Bielskis, moderuos Linas Eriksonas.

Rosa Luxemburg – viena iš prieštaringiausiai vertinamų istorinių asmenybių, kurios gyvenimas ir tekstai įkvėpė ne vieną meno kūrinį. Berlyne jos vardu pavadinta aikštė, gatvė, metro stotelė. Apie ją rašė Bertoldas Brechtas, Paulis Celanas, Nadine Gordimer, Alfredas Döblinas, o Raineris Werneris Fassbinderis ruošėsi kurti filmą, kurio pastatyti nespėjo. Jo pradėta darbą, bet su savo parašytu scenarijumi, pratęsė Margarethe von Trotta. R. Luxemburg istorija inspiravo populiarias dainas ir Claire Diterzi miuziklą.

Apie šių kūrinių įkvėptus pasimatymus su „Raudonąja Roza“ kalbės dailės kritikė ir aktyvistė Laima Kreivytė, kartu su menininkių grupe Cooltūristės atlikusi performansą Berlyne prie netradicinio paminklo Rosai Luxemburg. Kodėl meninei refleksijai pasirinkta paminklinėmis raidėmis pažymėta vieta, kurioje vienos žymiausių moterų revoliucionierių kūnas buvo įmestas į kanalą?

Paskaitoje bus pristatomi Rosą Luxemburg savitai apmąstantys ir naujai įprasminantys šiuolaikinio meno kūriniai: Hanso Haake’s įvietintas (site-specific) monumentas Berlyne, Sanjos Iveković projektai, Raqs Media Collective videofilmas ir menininkių kolektyvo Cooltūristės performansas „Rozos mis(s)apropriacija“.

Diskutuojant su auditorija bus analizuojamos atminties, vietos, kūno, teksto, biografijos ir istorijos sankirtos bei pasikartojantys naratyvai, formuojantys naują kritišką požiūrį į atminties įsikūnijimą mene, paminkluose ir tekste.