.
2012    12    09

Paskaita apie menininkų rezidencijų modelius ir jų siūlomas galimybes ŠMC kavinėje

artnews.lt

 

Gruodžio 10 d., pirmadienį, 16.30 val., ŠMC kavinėje (Vokiečių g. 2, Vilnius) vyks paskaita apie menininkų rezidencijų modelius ir jų siūlomas galimybes.
Paskaitoje, kurią organizuoja Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija, menininkė ir edukatorė Bojana Panevska iš tarptautinio rezidencijų informacijos centro Trans Artists (Amsterdamas), pasakos apie miestuose ir atokiau nuo jų įsikūrusias rezidencijas, nagrinės jų privalumus ir trūkumus, pristatys įvairius rezidencijų modelius ir dalinsis patarimais, kaip surasti tinkamiausias rezidencijas ir gauti joms finansavimą.

Menininkams dažnai kyla klausimai, kaip rasti programą, atitinkančią interesus, kaip teikti paraišką, kaip gauti finansavimą ir t.t. Taip pat būna klausimų, susijusių tik su konkrečiomis disciplinomis ar regioninėmis meno scenomis. Tačiau dažniausiai iškylantis klausimas – kaip suderinti individualius norus ir lūkesčius su rezidencijų programos reikalavimais ir sąlygomis.

Trans Artists yra kultūrinio mobilumo informacijos centras, siekiantis skatinti ir optimizuoti menininkų veiklą rezidencijose. Centras organizuoja tyrimus ir dirbtuvių programas, o jo interneto svetainėje TransArtists.org galima rasti visus faktus apie menininkų rezidencijų programas, naudą ir vertę. Trans Artists bendradarbiauja su daugybe partnerių iš viso pasaulio ir yra sukaupęs duomenis apie 1200 rezidencijų.

Bojana Panevska yra vizualaus meno kūrėja ir tyrėja, gyvenanti Amsterdame, kur baigė Gerrit Rietveld akademijos audiovizualinį skyrių, taip pat įgijo menų magistro laipsnį Sandbergo institute. Ji yra dalyvausi keliose menininkų rezidencijose Europoje ir Azijoje ir šiuo metu dirba Trans Artists centre.

Ši paskaita ŠMC kavinėje rengiama pirmosios Nidos meno kolonijos rezidentų parodos „Leidžiant laiką: tebuvo matyti vien sniego platybė, balta kaip šis lapas“ Vilniuje atidarymo proga.