.
2016    11    20

Paroda „PLAY NO EXIT“ Kauno kultūros centre

artnews.lt
Plakatas_siusti
Lapkričio 23 d. 18 val. Kauno kultūros centre „Tautos namai” (Vytauto pr. 79, Kaunas) atidaroma paroda „PLAY NO EXIT”, kuratorė – Jūratė Jarulytė. Dalyvauja menininkės: Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė,  Greta Grendaitė, Jurgita Juodytė,  Audronė Petrašiūnaitė,  Auksė Petrulienė,  Arūnė Ščiupokaitė, Marta Vosyliūtė,  Eglė Zioma.  Atidarymo metu vyks grupės „Bombo Feminista” meninė solidarumo akcija „VooDoo”.
Renginys yra Fondo FRIDA organizuojamo „Baltojo kaspino” festivalio programos  dalis.

Jei esi neutralus neteisybės akivaizdoje – tu pasirinkai engėjo (smurtautojo, išnaudotojo) pusę.

Desmond Tutu

Moterų diskriminacija žemina, iš jos sunku ištrūkti, ji gali virsti nuolatine būsena. Tarpusavio suvokimas neįmanomas, socialinės ir vertybinės nuostatos pakrikusios. Tad parodoje dėmesys sutelkiamas į moterį, jos socialinės atskirties ir nelygybės patirtis. Kaip susiformuoja aplinkybės, kurios lemia kritines situacijas ir negatyvius padarinius? Ar emociniai randai užgyja ir išnyksta iš atminties? Kaip reiškiasi baimė ir gėda? Kokios atsiveria egzistencinės prarajos? Ar galimos išeitys?

Parodos pavadinimas ”Play No Exit” yra žodžių žaismas, kuris atveria galimus veiksmų ir sprendimų scenarijus. Diskriminuojamos moterys nesulaukia bendruomenės palaikymo, kai jis labai reikalingas, neretai pačios ignoruoja savo problemas. Tokia aklavietė virsta spektakliu „Nėra išėjimo“: pažeminimas viduje išgyvenamas, tačiau lyg nieko smerktino neįvyko. Kaip pakeisti tokių istorijų scenarijus, priverstinį žaidimą su gyvenimu, neteisybe ir kovoti su socialiniais stereotipais?

Parodos autorės žvelgia į moters savivoką, lyčių vaidmenį ir įvaizdžius šiandienos visuomenėje. Savo kūriniais jos kviečia žiūrovą į atvirą diskusiją apie diskriminacijos, smurto, prievartos formas, apie baimes, įtampas, taip pat apie galimus pasirinkimus, laisves ir nepriklausomybes.

Paroda veiks iki gruodžio 8 d.