.
2018    07    18

Paroda „Perfor(m)uoti peizažai“ Nidos meno kolonijoje

artnews.lt

Liepos 20 d., penktadienį, 18.00 val. Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijoje atidaroma paroda „(Per)forming Scapes” / „Perfor(m)uoti peizažai”. 18.15 val. vyks dalyvaujamasis Špelos Petrič performansas-akcija.

Dalyviai:
Lina Lapelytė
Ona Lozuraitytė ir Petras Išora
Špela Petrič (Slovėnija)
Anna Romanenko ir Björnas Kühnas (Vokietija)

Kuratorius:
Vytautas Michelkevičius

Kuršių nerijos peizažas perfor(m)uojamas, Neringoje įvedama fitokratija, parodų salės virsta treniruočių salėmis, atrandama, kad vietinis mentalitetas susiformuoja per nuolatinį darbą specifiniame kraštovaizdyje, o tradicinis dainavimas virsta animalistiniu urzgesiu ir murmesiu.

Tai ne meno paroda, o vizualus, garsinis, performatyvus ir interaktyvus pasakojimas apie Kuršių neriją, kur šiuolaikinis menas suteikia platformą susitikti įvairių sričių tyrėjams ir menininkams bei pateikti savo žiūros, klausos bei sąlyčio taškus.

VDA Nidos meno kolonija ir visa Kuršių Nerija nuo gegužės mėnesio tapo bandymų aikštele ir tyrimų laboratorija, o parodos dalyviai diskutavo apie gamtos ir žmogaus santykius įvairiose skalėse (masteliuose): nuo geografinio kraštovaizdžio iki simbiozės su mažiausiais augalais, nuo parko ir kitų reglamentų iki psichofizinių nuostatų. Tad čia susitinka kraštovaizdžio architektūros, geografijos, biologijos, skulptūros, darbo etikos, choreografijos, naujųjų medijų ir performanso praktikos.

Jei visas Kuršių Nerijos nacionalinis parkas yra paroda, kaip atrodytų jūsų performansas medžiui ar kerpei? Kiek reikia kartoti tą patį veiksmą, kad taptumėte peizažu arba monumentu? Kaip tai paveiks jūsų mentalitetą? Kada pasikartojantys veiksmai, reikalingi atlikti darbui, virsta šokiu? Ar kada nors bandėte užlipti ant peizažo ir pamatyti savo tiesioginę įtaką jam? Kaip sulėtėja laikas ir pasikeičia erdvė, žvelgiant iš augalų perspektyvos? Kam išties priklauso veiksnumas šiame susipynusiame gamtos-kultūros tinkle?

Visi kūriniai, tyrimai ir eksperimentai buvo sukurti VDA Nidos meno kolonijos rezidencijoje specialiai šiai parodai.

Špela Petrič (Slovėnija) per atidarymo performansą-akciją kvies bent laikinai įsivaizduoti, kad Neringoje veikia ne demokratija, o fitokratija, ir mus valdo ne žmonės, o augalai.

Rezidencijos ir parodos rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba ir LR kultūros ministerija, Goethe`s institutas Lietuvoje, Šiaurės ir Baltijos šalių kultūrinio mobilumo programa (KKNORD)

Paroda yra XXII tarptautinio Thomo Manno festivalio dalis.

Paroda veiks 2018 07 21 – 08 31, kasdien, išskyrus pirmadienius, nuo 12 iki 20 val.