.
2015    08    24

Paroda-pasivaikščiojimas „Kai tu mane palikai aš negalėjau nustoti verkti iš juoko“

artnews.lt

A2 k m paroda pasivaiksciojimas spaudai copy

Kuruotų rezidencijų programa KLAUSINĖJANTYS MENAI pristato baigiamąją antrojo etapo parodą-pasivaikščiojimą “Kai tu mane palikai aš negalėjau nustoti verkti iš juoko” Utenoje.

Šiame etape dalyvaujantys įvairių sričių kūrėjai tyrinėja ir kvestionuoja Utenos regiono viešųjų erdvių sampratą, siekdami ją praplėsti ir padėti suprasti, kad menas gali peržengti galerijų, meno ir kultūros centrų  ribas ir aktyviai veikti viešoje miesto erdvėse, keldamas aktualius klausimus, suteikdamas erdvėms naujas atmosferas, gyvavimo scenarijus ir vertę.

Parodoje svarstoma apie viešumą ir viešąsias erdves, tad ir parodos pavadinimas neatsitiktinai pasiskolintas iš nežinomo gatvės rašytojo, kuris šiuos žodžius užrašė ant šalia Dauniškio ežero esančio gatvės žibinto. Miesto paviršiuose išraityti užrašai-žinutės yra nematomo gyvenimo liudytojai, ne tik darkantys, pavyzdžiui, naują suolelį, bet ir atspindintys tam tikrus “rašytojų” lūkesčius bei saviraiškos paieškas, siekį būti pamatytam, išgirstam. Šiek tiek grubus, paaugliškas ir stilistiškai bei sintaksiškai neteisingas teiginys-juokelis atsidūręs parodos pavadinime žymi žaismingą, savikritišką ir šiek tiek ironišką parodos atmosferą bei siekį įaugti, susitapatinti su miestu.

“Kai tu mane palikai aš negalėjau nustoti verkti iš juoko” – tai vienos dienos paroda-pasivaikščiojimas, kurio metu žiūrovai kviečiami parodą apžiūrėti su menininkais vaikštant po Uteną.

ĮVYKIŲ KALENDORIUS:

Rugpjūčio 27 d. 15 – 19 val. menininkės Anna Sigridur Olafsdottir performansas (Skvere, Aušros g. 11).

Rugpjūčio mėn. 27 d. 18 val. Parodos pradžia prie Utenos kraštotyros muziejaus (Utenio a. 3).

Rugsėjo 4 d. 18 val. Projekto KLAUSINĖJANTYS MENAI kūrinių pristatymas.

Rugsėjo 5 d. 13, 16, 18 val. LOW AIR šokio performansas (J. Basanavičiaus ir Maironio g. sankryža, prie skulptūros „Vaivorykštė“).

Dalyviai: Anna Sigridur Olafsdottir, Solveig Edda Vilhjalmsdottir, Vitalij Červiakov, Audrius Šimkūnas, Žilvinas Landzbergas, Urbanistinio šokio teatras LOW AIR.

KLAUSINĖJANTYS MENAI kuruotų rezidencijų programa yra Utenos meno centro ir Islandijos Simbahöllin Cultural Venue inicijuotas projektas, suburiantis per 20 įvairių sričių (šiuolaikinio meno, dizaino, garso meno, humanitarinių mokslų, etc.) kūrėjų bendram tikslui – tarpdisciplininio meno sklaidai Utenos regione. Klausimų kėlimas gali tapti varomąja kultūrinės kaitos priemone, todėl rezidencijų programoje dalyvaujantys menininkai kvestionuoja, analizuoja ir interpretuoja Utenos regiono gyventojams rūpimas temas ir aktualijas.

Kuruotų rezidencijų programos struktūrą sudaro keturi etapai: trys Lietuvoje, Utenos meno centre ir vienas Islandijoje. Kiekvienas etapas turi savo atspirties tašką. I etapas – etnokultūros interpretavimas šiuolaikinio meno ir dizaino priemonėmis. II etapas – viešųjų erdvių analizavimas ir interpretavimas. III etapas – žydų kultūrinio paveldo („Išminties knygų“) apmąstymas. IV etapas – rezidencijų programa Islandijoje. Rezidencijų metu sukurti kūriniai bus pristatomi Utenoje,  Anykščiuose, Molėtuose, Zarasuose. Ignalinoje, Visagine ir Islandijoje. Taip pat rezidencijas lydi visuomenei atviri seminarai, edukacinės dirbtuvės, ekskursijos, konferencija.