.
2016    09    20

Paroda „Kranto 18‒oji gatvė: langai“ Žemuosiuose Šančiuose

artnews.lt

kranto18langai

Rugsėjo 24‒25 dienomis Kranto 18‒oji gatvė, esanti Žemuosiuose Šančiuose, taps atvira ir visiems prieinama galerija, kurioje bus galima pamatyti parodą „Kranto 18‒oji gatvė: langai“. Parodos autoriai ‒ šios gatvės gyventojai.

Parodos idėja yra paremta gyventojų pasakojimais apie vietos, namų ir žmonių gyvenimą. Kūriniai languose ne tik atskleidžia praeities istorijas, bet ir parodo šiandien čia gyvenančių žmonių kasdienį kūrybingumą.

Idėja sukurti parodą languose kilo dailininkei Vitai Gelūnienei, kuri pati gyvena šioje gatvėje jau 22 metus, jos prosenelio statytame name. Norėdama suburti kaimynus ir paskatinti juos bendrauti pasitelkiant kūrybą, dailininkė stengėsi užmegzti ryšius su visais gatvės gyventojais. Pokalbių su kaimynais priežastimi tapo Kranto 18‒osios gatvės istorija, kuri siekia jau apie 100 metų. Bendravimo procesas, pasak Gelūnienės, yra vienas gražiausių ir įdomiausių kūrybos tarpsnių, kurio metu užsimezga žmogiški ryšiai, praturtinantys mus naujomis patirties formomis. Abipusis pasikeitimas asmeninėmis istorijomis ir atvirumas suteikia daug džiaugsmo ir puoselėja draugiškus santykius. Ryšiai tarp žmonių yra vienas svarbiausių mūsų visuomenės kūrinių, kuris nulemia realius pokyčius ir kuria mūsų gyvenimo kokybę.

Penkiolikos namų languose galima išvysti ir nuotraukų iš asmeninių archyvų ir pačių jauniausių gatvės gyventojų kūrinių. Ši paroda įsilieja į rajono kultūros šventę „Šančinės“ (https://www.facebook.com/events/1333274966712861/).