.
2016    10    19

Paroda „Jurgio Baltrušaičio rankraščiai: visiems ir niekam“ NDG

artnews.lt

baltrusaitis

Spalio 28 d., 18 val. Nacionalinės dailės galerijos 5-oje salėje bus atidaryta meno istoriko Jurgio Baltrušaičio dokumentų ir rankraščių paroda.

Žymaus lietuvių poeto ir diplomato sūnus Jurgis Baltrušaitis (1903–1988) meno istoriko kelią pradėjo Prancūzijoje ir pasuko nepramintais takais. Nuostabiai iliustruotose knygose jis visiškai kitaip nušvietė meno istoriją: atskleidė demoniškų padarų ir kerinčių iliuzijų pasaulį.

Į meno tyrimus įpūtęs naujovių vėjo, Baltrušaitis paskelbė knygas apie Kaukazo kraštų meną, Rytų ir Vakarų sąveikas viduramžiais, fantastiškuosius vaizdinius, iškreiptas perspektyvas ir mįslingus regėjimus. Sulaukė tarptautinio pripažinimo: prancūzų kalba parašytos knygos pelnė apdovanojimų, išverstos į italų, ispanų, anglų, rumunų, japonų ir kitas kalbas.

Autentiški meno istoriko dokumentai ir rankraščiai saugomi privačiame archyve Paryžiuje. Sūnaus Jeano Baltrušaičio dėka jo dalis dabar pasiekė Lietuvą. Užrašus ir knygų apmatus reikšmingai papildo autoriaus piešiniai, eskizai, glaudžiai susiję su tekstais. Pirmą kartą eksponuojamas rankraščių palikimas – unikalus reiškinys, bylojantis apie integralią rašymo ir piešimo veiklą.

Rankraštinių piešinių serijos leidžia netikėtu kampu pažvelgti į iškilaus egzilianto knygas ir jų iliustracijas. Išskleidžia pagrindines tyrimų temas: pradedant nuo viduramžių ornamentų ir stebuklų, baigiant anamorfozėmis ir aberacijomis. Siekia parodyti, kad piešimą Baltrušaitis pavertė savita mąstymo ir kūrybos forma, žaismingai atvėrusia vaizduotės ir iliuzijos slėpinius.

Parodos kuratorė – Odeta Žukauskienė

Parodos asistentas – Gintaras Didžiapetris

Parodos koordinatorė – Eglė Juocevičiūtė

Parodos architektas – Aleksandras Kavaliauskas

Dizainerė – Laura Grigaliūnaitė

Rėmėjai: LR kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Exterus, Ad Rem Group, BTA draudimas. Informaciniai rėmėjai: dienraštis „Lietuvos rytas”, interneto naujienų portalas lrytas.lt.

Dėkojame Jeanui Baltrušaičiui ir Lietuvos Respublikos kultūros atašė Prancūzijoje

Organizatoriai: Lietuvos dailės muziejus, Nacionalinė dailės galerija

Iliustracijoje: Jurgis Baltrušaitis. Autoportretas (šaržas). XX a. 4‒5 deš. Pieštukas, popierius. J. Baltrušaičio šeimos nuosavybė