.
2013    01    07

Paroda „27 ketvirtadieniai“ galerijoje „Vartai“

artnews.lt

galerija vartai_ketvirtadieniai

Sausio 10 d., ketvirtadienį, 18 val. galerijoje „Vartai“ (Vilniaus g. 39, Vilnius) atidaroma savaitę veiksianti paroda „27 ketvirtadieniai“, skirta pristatyti antrojo Ketvirtadienio peržiūrų projekto pusmečio panoramą. Ketvirtadienio peržiūros – tai kiekvieną ketvirtadienį vienoje galerijos salėje vykstančios visuomenei atviros peržiūros ir susitikimai su menininkais. Kiekvienoje peržiūroje pristatomi vis kito menininko naujausi darbai, nagrinėjama jo kūrybos raida ir išskirtinumas. Tai dalykiškos, vieną valandą trunkančios peržiūros, kuriose apie meną stengiamasi kalbėti taip, kad jis taptų labiau suprantamas, artimas ir pažįstamas kiekvienam lankytojui.

Praėjus daugiau nei metams nuo projekto pradžios ir įvykus kone penkiasdešimčiai renginių, akivaizdu, kad ketvirtadienio peržiūra tapo ganėtinai lanksčia jaunų menininkų ir naujų projektų platforma, galinčia įgauti įvairiems kūrėjų tikslams reikalingus pavidalus. Šis projektas sukūrė gerą jauno vizualaus meno duomenų bazę (ne tik vaizdų, bet ir interpretacijų), kuria jau naudojasi galerija ir kitų šiuolaikinio meno institucijų kuratoriai. Galerija tikisi, kad netrukus ji taps nepamainoma ir įgudusiems bei pradedantiems kolekcininkams.

Parodoje „21 ketvirtadienis. Summary“, surengtoje 2012 m. balandį, praėjus pirmam projekto pusmečiui, pavyko parodyti visų peržiūras surengusių menininkų darbus. Šįkart dėl vietos stokos teko daryti atranką. Rinktasi atsižvelgiant pirmiausia į tai, kurie darbai galeriją labiausiai nustebino idėjiniu išskirtinumu ir atlikimo kokybe. Parodoje rodomi darbai iš esmės atliepia savitą „Vartų“ braižą – juose visuose labai elegantiškai suderinti konceptualumas ir vizualumas. Parodoje bus galima apžiūrėti šių menininkų darbus:
Jūratė Jarulytė, Jūratė Kluonė, Rosanda Sorakaitė, Povilas Ramanauskas, Merike Estna (tapyba)
Tim Kliukoit, Karolis Vaivada, Rūta Songailaitė, Domas Noreika (objektai)
Gabija Vidrinskaitė ir Jūra Bardauskaitė (grafika)
Simona Žemaitytė (video)
Lina Albrikienė (fotografija)

Su peržiūrose rodytais, bet parodoje nepristatomais Vilmos Samulionytės, Lauros Grybkauskaitės, Adomo Danusevičiaus, Šarūno Akelaičio, Gintauto Trimako, Vidminos Stasiulytės, Aistės Papartytės, Joanos Kairienės, Annos Pavlovos, Richardo Schofieldo kūriniais, Leono Somovo ir Dariaus Žičkaus dueto bei Dariaus Jurevičiaus (festivalio „Tarp“) projektais bus galima susipažinti galerijos portfolio kampe.

Per atidarymą vienam (-ai) iš parodoje dalyvaujančių menininkų (-ių) bus įteiktas galerijos įsteigtas apdovanojimas „Nauji horizontai“, o galerija „Vartai“ įsigis jo ar jos kūrinį.

Sausio 14 d. 18 val. galerija kvies į viešą pokalbį, kuriame dalyvaus dalis peržiūrose dalyvavusių menininkų, juos pristačiusios skautės bei su peržiūrų projektu nesusiję kuratoriai – galerija tikisi, kad jų išsakytos mintys padės atpažinti projekto privalumus ir problemas.

Sausio 17 d. 18 val. vyks grafikės Romos Auškalnytės peržiūros atidarymas, kuris taps parodos „27 ketvirtadieniai“ uždarymu.