.
2012    03    26

Paroda „Dviejų Vokietijų architektūra 1949 – 1989“ Šiuolaikinio meno centre

artnews.lt

Kovo 30 d., penktadienį, 18 val. Šiuolaikinio meno centre (Vokiečių g. 2, Vilnius) atidaroma paroda „Dviejų Vokietijų architektūra 1949–1989“.

Daugiau nei prieš 50 metų Vokietija buvo padalinta į dvi atskiras šalis: Vokietijos Federalinę Respubliką ir Vokietijos Demokratinę Respubliką. Ši paroda yra bandymas peržiūrėti architektūros raidą, lygiagrečiai vykusią abiejose Vokietijose šalyse, praėjus daugiau nei 20 metų po jų susijungimo.

Paroda iškelia daugiau klausimų nei pateikia atsakymų. Joje fiksuojami tariamai nesugretinamų architektūros diskursų skirtumai ir panašumai, pristatomas jų kultūrinis, politinis ir ekonominis kontekstas. Paroda tiria itin skirtingų aplinkybių nulemtas šių dviejų architektūros krypčių istorijas platesnėje bendros architektūros istorijos perspektyvoje.

Parodoje ne siekiama užfiksuoti vieną galiojančią „tiesą“, bet skatinama diskutuoti tarpusavyje lyginant daugiausia nepublikuotą medžiagą iš Rytų ir Vakarų Vokietijos archyvų. Dėmesys yra kreipiamas į panašias temas abiejose vidinės Vokietijos sienos pusėse, tokias kaip funkcijos ir koncepcijos klausimai architektūroje ir gyvenamojoje aplinkoje, memorialinė architektūra arba santykis tarp tradicijos ir inovacijos.

Parodos kuratoriai sąmoningai atsisakė chronologinio požiūrio, siekdami išvengti vienprasmio eksponatų vertinimo bei parodos suskaidymo į Vakarų ir Rytų polius.

Parodoje pristatoma 1217 nuotraukų, 40 architektūros modelių ir specialiai sukurti stendai, kurie suteikia žiūrovams galimybę pamatyti paralelinę architektūros stilių raidą visoje Vokietijoje analizuojant jų prasmes ir funkcijas.

Parodoje demonstruojami ir Hamburgo Aukštosios meno mokyklos Architektūros katedros įgyvendinto tyrimų projekto rezultatai. Kuratoriams Simonei Hain ir Harmutui Frankui pagalbą suteikė tyrimo asistentė ir parodos koordinatorė Katrina Peter bei daugybė studentų, kurie rašė tekstus bei gamino modelius.

Parodą lydi katalogas anglų kalba, kuriame publikuojami kuratorių tekstai apie Rytų ir Vakarų Vokietijos architektūrą bei Italijos architektūros istoriko Marco de Michelis tekstas, kuriame analizuojama abiejų Vokietijos šalių pokario architektūra tarptautiniame tų laikų architektūros diskurse.

Paroda veiks iki gegužės 16 d.