.
2015    03    25

Naglio Ryčio Baltušniko paroda „79.99“ Panevėžyje

artnews.lt

Flowers-are-a-girl’s-best-friend.-Rožytė.-2012-mozaika

Kovo 27d.,  penktadienį,  17.30 LDS galerijoje „Galerija XX” (Laisvės a. 7, Panevėžys) atidaroma kauniečio grafiko Naglio Ryčio Baltušniko paroda. Parodoje eksponuojamas,  per pastaruosius ketverius metus sukurtas, monumentalių mozaikų ciklas „79,99”.

Pasak autoriaus, „​​2011 metais dalyvavau tarptautinėje XV Talino grafikos trienalėje „For Love Not Money“, pristačiau dvi mozaikas: „Flowers are a girl’s best friend. Narcizas“ ir „Flowers are a girl’s best friend. Rožytė“. Tai paskatino imtis didesnio projekto kuriant mozaikas, kurios atlieptų šiandienį gyvenimo pulsą ir ritmą. Ši technika reikalauja daug kruopštaus darbo.  Man atrodo, kad mozaika gali būti labai šiuolaikiška. Iš smulkių detalių sukurtas vaizdas primena pikselius priartintoje nuotraukoje, dėliodamas tuos akmenis aš pats tampu didžiuliu spausdintuvu. G​aliausiai mano kuriami vaizdai ​ pradėjo artėti ​prie logotipo, minimalizuoto ženklo sampratos. Visada stengiesi kuo daugiau atmesti, mąstai, reikia to ar nereikia, kol galiausiai vaizdas išsigrynina.

Šiais darbais, menininkas kuria savitą „urbanistinį peizažą”, kuris atliepia šiandieninį gyvenimo pulsą ir ritmą „dauguma mano darbų yra iš natūros. Gal net pleneriniai, jei suteiksime šiam žodžiui platesnę prasmę. Nes jie yra ne išgalvoti studijiniai darbai, o paremti tuo, ką matau realybėje. Visi tie objektai realiai egzistuoja.”

​N.R. Baltušnikas gimė 1960 metais, 1978-1983 studijavo architektūrą VISI.  Pasak autoriaus „​architektūra labai daug davė, pirmiausia paveikė mąstymą. Pirmas svarbus architekto klausimas sau – kodėl visa tai yra? Brėždamas brūkšnį tu turi atsakyti, kodėl brėži. Jei neturi idėjos, geriau pasėdėk. Galbūt iš architektūros ir dėmesys linijai. Manau, kad forma tikrai stipriau už spalvą.”

N.R. Baltušnikas išbandė daug įvairių dailės sričių, žinomas kaip grafikas ir dizaineris . Nuo 1995 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Parodose Lietuvoje ir užsienyje dalyvauja nuo 1987 m.

Parodos laikas: 2015 03 27 – 2015 04 16.