.
2017    02    17

Nacionalinėje dailės galerijoje – paskaita apie Vilniaus klimato kaitą

artnews.lt

Klimato_prognozės 

Vasario 21 d. 18 val. NDG auditorijoje klimatologas prof. Egidijus Rimkus skaitys paskaitą apie Vilniaus klimatą – „Vilniaus klimatas: praeitis, dabartis ir ateitis“. Ši paskaita yra parodą „Miesto gamta: pradedant Vilniumi“ lydinčio mokslininkų paskaitų ciklo „Miesto gamta: pradedant mokslu“ dalis. Paskaitų ciklas „Miesto gamta: pradedant mokslu“ – tai valandos trukmės susipažinimas su parodoje apmąstomomis temomis, kurios paskaitose aptariamos iš mokslininkų perspektyvos.

Kaip klimato kaita veikia (ir veiks) Vilniaus miesto gyventojus bei jų aplinką? Kaip keičiasi viso pasaulio klimatas ir kas dėl to kaltas? Kas nukentės labiausiai? Ar dar galima ką nors padaryti siekiant išvengti nepataisomos žalos žmonijai? O gal, perfrazuojant Marką Tveną, gandai apie artėjančią katastrofą yra gerokai perdėti? Paskaitos metu Egidijus Rimkus ne tik aptars šiuos aktualius klausimus, bet ir papasakos apie Vilniaus miesto klimatą nuo instrumentinių matavimų pradžios (1770 m.) iki šių dienų.

Parodoje „Miesto gamta: pradedant Vilniumi“ pristatomame Egidijaus Rimkaus, Dovilės Keršytės ir Justo Kažio straipsnyje „Artimiausios ateities ir ilgalaikės klimato elementų projekcijos Lietuvos teritorijai“ (išspausdintas 2015 m. žurnale „Geologija. Geografija“) buvo pristatyta XXI a. temperatūros ir kritulių pokyčių prognozė Lietuvos teritorijai. Sudarant prognozę remtasi keturiais globaliais, Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos patvirtintais, RCP scenarijais, pagrįstais skirtingomis žmonijos socioekonominės raidos projekcijomis: priklausomai nuo XXI a. žmonijos demografinių ir ekonominių rodiklių bei tarptautinės klimato kaitos valdymo politikos, numatomas skirtingas šiltnamio efektą lemiančių išmetamų dujų kiekis.

Remiantis atliktais tyrimais ir bendradarbiaujant su Vilniaus universito Hidrologijos ir klimatologijos katedros studentais Grinvydu Špelveriu, Rūta Pašiškevičiūte ir Dalia Grendaite, parodai buvo sukurtas keturių prognostinių klimato scenarijų Vilniaus miestui 2067 metams pristatymas. Pagrindinis pristatymo akcentas – tai galimybė realiu laiku stebėti vietoves keturiuose Europos miestuose: Breste (Baltarusija), Niurnberge (Vokietija), Užhorode (Ukraina) ir Pėče (Vengrija). Šie keturi miestai reprezentuoja keturis galimus Vilniaus klimato 2067 m. variantus – jų dabartinis klimatas daugmaž atitinka pagal keturis skirtingus RCP scenarijus sudarytas prognozes Vilniaus apylinkėms, 2057–77 metams.

Paskaita vyks NDG auditorijoje.

Paskaita nemokama, be registracijos.

Kitos ciklo „Miesto gamta: pradedant mokslu“ paskaitos:

  • Kovo 2 d. 18 val. Stanislovas Sinkevičius „Miesto vilionės: spąstai ar palaima laukinėms rūšims?”
  • Kovo 9 d. 18 val. Justina Kozakaitė „Atsargiai! Kertate Vilniaus miesto ribas! Vilniaus miesto gyventojų smurtas ir nelaimingi atsitikimai XVI-XVIII a.“

(Apie kiekvieną paskaitą bus informuojama atskiru spaudos pranešimu.)

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros ministerija.

Iliustracijoja iš IPCC ataskaitos, internetinė prieiga: http://www.ipcc.ch/report/ar5/wg1/