.
2016    02    15

Nacionalinėje dailės galerijoje – Birutės Stančikaitės grafika

artnews.lt

Stancikaite_Mazumo_didumas

Vasario 19 d., penktadienį, 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) atidaroma Birutės Stančikaitės kūrinių paroda „Šviesa tamsoje“.

 Grafikės Birutės Stančikaitės vaizdų ir plastikos sistema priklauso romantiškajai metaforiškosios lietuvių grafikos krypčiai. Jos atgarsiai dailininkės kūriniuose yra daugialypiai: grakščios barokinės improvizacijos, neramaus polėkio romantizmo veržlumas ar lėtos, graudinančios liaudiškos melodijos tėkmė. Menininkę ypač domina šviesa, jos atspindžiai ir perregimas srautas, perskrodžiantis daiktų paviršius bei jų vidų. Apie tai B. Stančikaitė kalba kaip apie savo pagrindinę kūrybinę intenciją: „Per savo vidinį pasaulį ieškau ir siekiu gyvenime ir kūryboje šviesos, šilumos, skaidrumo ir gelmės – gilumo, supratimo ir meilės žmonių santykiuose ir vienybėje su gamta.“

Stančikaitės, kaip profesionalios menininkės, debiutas įvyko XX a. 8 dešimtmečio viduryje, lietuvių grafikoje pasirodžius vadinamajai moteriškajai kartai – romantinės krypties dailininkių grupei: Irenai Daukšaitei, Elvyrai Katalinai Kriaučiūnaitei, Jūratei Stauskaitei, Ramunei Vėliuvienei. Jaunai dailininkei buvo artima šių autorių kūryboje poetiškai ir lyriškai sprendžiama egzistencinė problematika bei simbolių prisodrinta plastinė kalba. B. Stančikaitės meistriškumą liudija nepriekaištingas komponavimas, subtili šviesokaitos modeliuotė, perfekcionistiškai tiksliu piešiniu išreikšta ekspresija bei atspaudo precizija. Kūrybinio kelio pradžioje dailininkė rinkosi litografiją – imponavo šia technika išgaunami toniniai kontrastai ir švelnūs pustoniai. 9 dešimtmečio pabaigoje B. Stančikaitė pasitelkė ofortą, atvėrusį jai dar didesnę improvizacijos laisvę, o tapyba sustiprino spalvos išraišką, prasidėjusią grafinėje kūryboje. Pagrindinis menininkės įkvėpimo šaltinis yra gamta – labai trapi, intymi stichija. Dailininkės asmeninės patirtys, nuotaikos perteikiamos gamtos ir žmogaus likimo paralelėmis: prabudimu, žydėjimu, branda, netektimi. Ypatingai jautrus subjektyvių būsenų vizualizavimas yra išskirtinis autorės braižas.

Stančikaitės retrospektyvą pristato brandžiausi kūriniai iš dailininkės dirbtuvės ir Lietuvos dailės muziejaus rinkinių. Visi parodoje eksponuojami kūriniai publikuoti parodą lydinčiame kataloge. Paroda vyks iki kovo 20 dienos.

Parodos kuratorė Regina Urbonienė, dizainerė – Aušrinė Mačėnienė

Organizatoriai: Nacionalinė dailės galerija, Lietuvos dailės muziejus

Partneris: Lietuvos dailininkų sąjunga

Rėmėjai: Sauliaus Karoso labdaros ir paramos centras, „Upartas“, „Exterus

Iliustracijoje: Mažumo didumas. II. 2006. Popierius, litografija. Autorės nuosavybė

Paroda veiks iki kovo 20 d.