.
2010    02    01

Ekskursija su Laima Kreivyte Nacionalinėje dailės galerijoje

artnews.lt

laima

2010 m. vasario 3 d., 17 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) vyks paskaita-ekskursija „Moterys ir vyrai moderniame Lietuvos mene: įvaizdžiai, vaidmenys, erdvės“,  kurią ves menotyrininkė Laima Kreivytė. Tai dar vienas susitikimas iš paskaitų-ekskursijų serijos „Istorijos. Susitikimai“.

„Kokie moteriškumo ir vyriškumo vaizdiniai iškyla moderniame Lietuvos mene? Kaip keičiasi menininko ir menininkės vaidmuo visuomenėje nuo XX a. pradžios iki šių dienų? Ar lytis turi reikšmę kuriant ir vertinant kūrinius? Kuo skiriasi moteriškos ir vyriškos erdvės?“ Atsakymų į šiuos ir kitus feministinės meno kritikos keliamus klausimus bus ieškoma NDG ekspozicijoje kartu su dailės kritike ir parodų kuratore Laima Kreivyte.

Laima Kreivytė – dailės kritikė ir parodų kuratorė, Vilniaus dailės akademijos, Europos humanitarinio universiteto ir Vilniaus universiteto Lyčių studijų centro dėstytoja. Tyrinėja šiuolaikinį meną, kiną ir queer kultūrą. Parodos „Baltų mitologijos“ III Prahos bienalėje (2007) ir Lietuvos paviljono 53-ioje Venecijos bienalėje (2009) kuratorė. Tarptautinės parodos „Lyties kontrolė. Moteriškumas ir vyriškumas Rytų Europos mene“ (“Gender Check: Femininity and Masculinity in the Art of Eastern Europe”) Vienos modernaus meno muziejuje (MUMOK) ekspertė iš Lietuvos.

„Istorijos. Susitikimai“ – paskaitų-ekskursijų serija po Nacionalinės dailės galerijos ekspoziciją. Kas antrą trečiadienį Lietuvos XX–XXI a. dailę ir jos kontekstus publikai pristato įvairių kartų Lietuvos dailės ir kultūros tyrinėtojai bei dailininkai. Jų požiūrių įvairovė atskleidžia modernios ir šiuolaikinės Lietuvos dailės kodus, leidžia naujai pažvelgti  į jos istoriją.
Ekskursijos trukmė – 1 valanda.

18 val. NDG auditorijoje ekskursijos temą pratęs kino programa „Menininkų portretai“ – dokumentika apie Lietuvos meną ir menininkus. Bus rodomi Juozo Matonio ir Vytauto Domaševičiaus kurti dokumentiniai filmai apie dailininkes Teresę Rožanskaitę ir Kazimierą Zimblytę.

Ekskursija su galerijos bilietu. Aukštųjų mokyklų studentams su pažymėjimu – nemokamai. Registracija į ekskursiją – vasario 3 d. iki 16.45 val. telefonu (8 5) 219 59 60.
Kino seanso trukmė – 1 valanda. Įėjimas nemokamas.