.
2014    06    23

Mindaugo Navako retrospektyva „Šlovė buvo ranka pasiekiama“ Nacionalinėje dailės galerijoje

artnews.lt

navakas

Birželio 27 d., penktadienį, 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje pristatoma skulptoriaus Mindaugo Navako 1977-2014 m. darbų retrospektyva. Autorinė 56 kūrinių (15 iš jų eksponuojamų lauke) instaliacija taps vienu didžiausiu NDG projektu, apjungiančiu vidinę ir išorinę pastato erdvę.

Paroda, pasitelkus šiuolaikinio meno raišką, kviečia naujai pažvelgti į XX  a. antros pusės – XXI a. ne tik Lietuvos, bet ir Baltijos bei Centrinės Europos istoriją. Juk projekto pavadinimas „Šlovė buvo ranka pasiekiama”, buvusio LSRS revoliucijos muziejaus rekonstrukcijos į NDG aplinkybių kontekste suponuoja ne tik autoironišką požiūrį į asmeninių kūrybinių siekių, bet ir politinių projektų (ne)išsipildymą.

Navaką, kaip skulptorių – tūrių ir erdvių architektą visada domino perkūrinėjimo procese užsimezgąs postmodernistinis pasirinktos aplinkos (viešos, institucinės, alternatyvios erdvės) ir asociatyvaus kūrinio (skulptūros, objekto, instaliacijos, projekcijos) kultūrinių prasmių ir aktyvių plastinių tūrių dialogas. Jo esmėje glūdi metafizinės grėsmės, egzistencinio nerimo ir nerimtumo, ironijos jungtis. Platus taikomų kūrybinių strategijų bei įveikiamų medžiagų (betonas, granitas, gintaras, auksas,  mineralai, plienas, silikonas ir kt.) arsenalas liudija nuoseklų nepailstančio konceptualaus menininko – technologo, tyrinėtojo gyvybingumą. Netikėtai gretinant kultūros ir natūros (gyvosios gamtos), gamybinės industrijos elementus, nepasiduodant podeficitinės visuomenės vartotojiškumo neurozei bei paverčiant jos kulto objektus – prekes – kūrybinio perkūrinėjimo objektu, skulptorius kviečia kritiškai žvelgti į mus supančią aplinką.

Parodos kuratorė – Elona Lubytė

Paroda veiks iki rugsėjo 14 d.

PARODĄ LYDINTYS RENGINIAI

M. Navako kūrinių retrospektyvą lydi „Architektūros [pokalbių] fondo” parengtas pokalbių ciklas „Nebendradarbiavimas – apie skulptūrą”, kuriame menininkai, architektai, menotyrininkai ir ekonomistai svarstys skulptūros užsakovų, publikos ir kūrėjų bendradarbiavimo problemas. Pirmasis susitikimas NDG auditorijoje vyks liepos 3 d., 20 val.

Visą pokalbių programą galite atsisiųsti čia.

Birželio 25, 26, liepos 2 ir 3 d. 13val. vyks NDG architektūrinio maketo dirbtuvės vaikams, vedamos industrinio dizaino ir muzikos kūrėjo Jono Landsbergio. Sukurtas maketas bus naudojamas edukacinių užsiėmimų regos negalią turintiems žmonėms metu ir padės jiems pajusti M. Navako skulptūrų ir galerijos pastato proporcijas.

Šeimos su vaikais menininko kūrinius galės tyrinėti naudodamiesi edukaciniu lankstuku, kuriame ras patarimus, kaip prakalbinti darbus bei smagias, įdomias ir kūrybiškas užduotis.

Parodos metu vyks taktilinės ekskursijos regos negalią turintiems žmonėms.

Vaikai ir jaunimas bus pakviesti į specialiai parodai parengtą skulptūros kūrybinių dirbtuvių seriją.

Partneris – VšĮ Architektūros fondas