.
2014    09    01

„Meno terminalas“ grįžta į Lietuvą: pirmoji ekspozicija VDA „Titanike“

artnews.lt

Meno Terminalas_2

Rugsėjo 4 d., ketvirtadienį, Vilniaus dailės akademijos parodų salės „Titanikas“ I aukšte (Maironio g. 3, Vilnius) kuratoriai Ignas Kazakevičius ir Vidas Poškus pirmą kartą Lietuvoje pristato „Meno terminalą“, žaismingai apžvelgiantį Lietuvos šiuolaikinį meną per šešiolika jo stereotipų – fenomenų ir menininkų.

Tai pirmoji „Meno terminalo“, iki šiol eksponuoto užsienyje, paroda Lietuvoje.

Vengiant atidarymui įprastų kalbų, lankytojams bus įteikti asmeniški ir išsamūs laiškai, adresuoti „žiūrėtojams“, „stebėtojams“ ir „vertintojams“ – taip kuratoriai charakterizuoja meno publiką. Vokuose esančios instrukcijos supažindins, kaip naudotis pagrindiniu parodos eksponatu. Tokie informaciniai terminalai pasitinka įstaigų, bankų, viešbučių, oro uostų lankytojus ir siūlo paspaudimu rinktis norimą paslaugą.

Savo ruožtu „Meno terminalas“ suprogramuotas kaip informacinis žaidimas-klausimynas. Jis kviečia interaktyviai pažinti kultūrinius stereotipus ir šiems atstovaujančius menininkus, peržiūrėti kūrinius, atsakyti į susijusius klausimus ir keliauti prie kitos personalijos ar įvaizdžio. Galiausiai – sužinoti šį tą apie save ir savo požiūrį į meną.

Anot projekto sumanytojų, „Meno terminalas“ suteikia galimybę aprėpti plačias kūrėjų ir suvokėjų gretas. Lyg netradiciniu būdu parašyta recenzija jis glaustai apibendrina jų kūrybą bet kokio kultūrinio, meninio pasirengimo lankytojui. „Jūsų požiūris – mūsų koncepcija“, – teigia kuratoriai.

Naudodami kičo estetikos elementus, I. Kazakevičius ir V. Poškus konstruoja „parodas parodoje“, hiperbolizuoja menotyros ir kuratorystės funkcijas: vertinti, bendradarbiauti, organizuoti, tirti ir pan.

Atskaitos tašku pasirinkę oksimoroną „linksmoji melancholija“, tradicinį meno kūrinių eksponavimą kuratoriai pasiūlė keisti formule, kuri vizualiai išreiškia lietuviškąją melancholijos fenomeno versiją.

Ironiškus Lietuvos meno stereotipus – nuo rūpintojėlio iki traukinio, nuo linijos iki suknelės – „Meno terminale“ kūryba ir asmeninėmis savybėmis įkūnija Žygimantas Augustinas, Jurga Barilaitė, Violeta Bubelytė, Henrikas Čerapas, Laura Garbštienė, Arūnas Gudaitis, Kristina Inčiūraitė, Giedrius Jonaitis, Patricija Jurkšaitytė, Linas Jusionis, Bronė Sofija Gideikaitė, Eglė Rakauskaitė, Eglė Ridikaitė, Julijonas Urbonas, Mikalojus Povilas Vilutis ir Marius Zavadskis.

Kuratoriai ketina projektą tęsti, kurti naujas „Meno terminalo“ programas ir pristatyti projektą bei temines parodas kitose meno erdvėse. Antrasis susitikimas – šį gruodį Vilniaus „Pamėnkalnio“ galerijoje. Išsamiau apie „Meno terminalą“ – projekto interneto svetainėje www.art-terminal.com.