.
2017    03    07

Mato Janušonio ir Džiugo Šukio paroda „Sutapimas“ (AV17) galerijoje

artnews.lt

Matas Janušonis, Krituliai, 2017

Kovo 9 d. 18 val. (AV17) galerijoje (Aušros Vartų g. 17, Vilnius) atidaroma Mato Janušonio ir Džiugo Šukio paroda „Sutapimas“.

Jauni, savo kūrybinį kelią pradedantys, tačiau jau pastebėti menininkai savo darbais lankytojus ragins atrasti jų kūrybos sutapimus. „Sutapimas“ šioje parodoje – tai vibracijos, egzistuojančios aplink mus, išorinė ar vidinė energija, kuri priverčia kūnus judėti, transformuotis ar keisti juos supančią aplinką. Savo darbuose menininkai šiuos virpesius kuria naudodami netikėtus medžiagų derinius, pasitelkdami garsą ir vaizdą. Abu menininkai parodoje eksponuoja darbus, kurie naikina ribas tarp meno rūšių, atverdami daugiau galimybių įžvelgti jų kūrybos bendrumams ir skirtumams. M. Janušonio skulptūriniai objektai, kaip teigia pats menininkas, gali būti matomi ir kaip video darbai, o D. Šukio instaliacijų idėja dažnai suvokiama jo vaizdo įrašų pagalba. Parodoje autoriai pristatys instaliacijas, skulptūrinius objektus ir videofilmus. Menininkams ypač svarbus intuityvus pasaulio matymas, asmeninės patirties ir juos supančios aplinkos subjektyvizuotas vaizdavimas. Kasdienės, visiems gerai pažįstamos formos pasikeitimas, plokštuminio objekto virsmas erdviniu, pasipriešinimas sunkio dėsniui, viduje susitelkusios ir išorėje išsiveržusios įtampos, susikaupimo jausmas, grumtynės su fiziškai neįveikiamais kūnais yra autorių vibracijų įvaizdžiai. Menininkų ribų paieškos tarp iš pažiūros nesamo daikto ar reiškinio ir jo apipavidalinimo, įdaiktinimo yra tam tikras vibracijų šaltinis, kuris ir grindžia jų darbų atsiradimą.

M. Janušonis savo darbuose provokuoja žiūrovą ir jį supančios aplinkos suvokimą. Jo kūrybos leitmotyvas – plokštumos virsmas trimačiu objektu, minimali, bet pamatinė jau egzistuojančio daikto formos transformacija. Menininkui įdomu, kaip mažai iš plokštumos į erdvę iškilęs elementas gali atstovauti skulptūrai. Pasitelkdamas skirtingas medijas ir kvestionuodamas plokštumos ir tūrio sąvokas jis kuria iškreiptos realybės vaizdinį.
D. Šukio kūrybai būdingas absurdo vaizdavimas, kuris atsispindi jo instaliacijų ir skulptūrinių objektų kūrimo procese. Destruktyvių, tačiau ilgainiui monotoniškų veiksmų kartojimas kelia prasmės ir beprasmybės klausimus.

Dažniausiai monumentaliose D. Šukio instaliacijose tvyro tam tikra vidinė įtampa, kuriama naudojant skirtingas medžiagas ir taip išreiškiant balanso paieškas tarp skirtingų polių.
Matas Janušonis ir Džiugas Šukys šiuo metu studijuoja Vilniaus dailės akademijoje skulptūrą. Abu menininkai yra dalyvavę grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje. 2016 m. jie dalyvavo skulptūros simpoziume Vokietijoje. Džiugas Šukys 2016 m. savo darbus eksponavo POST galerijoje Kaune ir ekspozicijų erdvėje „Titanikas“, Vilniuje. Matas Janušonis nuo 2015 m. dalyvauja šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius“, tais pačiais metais jis buvo apdovanotas Elenos Urbaitytės stipendija.

 Paroda (AV17) galerijoje veiks iki balandžio 6 d.

Iliustracijoje: Matas Janušonis, Krituliai, 2017