.
2015    07    22

Martos Vosyliūtės filmo „Humanitarės gyvenimas ir mirtis“ peržiūros Klaipėdoje ir Palangoje

artnews.lt

kadras is filmo_1

Liepos 28 d. 18 val. galerijoje „si:said” (Galinio Pylimo g. 28, Klaipėda) ir rugpjūčio 4 d. 17 val. A. Mončio namuose-muziejuje (S. Dakanto g. 16, Palanga) pristatomas menininkės Martos Vosyliūtės filmas „Humanitarės gyvenimas ir mirtis“.

Filme „Humanitarės gyvenimas ir mirtis“ pasakojama tipiška humanitaro/ės, gimusio/s per karą, kažkur Lietuvoje, 7 dešimtmetyje baigusio/s Vilniaus Universitetą ir likusio/s gyventi sostinėje, dirbusio/s mokslo srityje visą sovietmetį bei atgavus nepriklausomybę, istorija. Tekstas ir vizualinis apipavidalinimas margas, nenuspėjamas, atitinkantis besikeičiančius laikotarpius, paminintis cenzūras mokslo pasaulyje bei kintančio asmeninio ir mokslinio gyvenimo peripetijas. Filmas sąmoningai rodomas humanitarinių įstaigų patalpose ir yra skirtas visiems pasišventusiems žmonėms, nepaisant to, kad gyvenimas jiems nuolat rodė špygas. Nebylus filmas sukurtas 2015 metais iš 300 piešinių su 300 sakinių. Pasak dr. Rasos Baločkaitės „Po šio filmo kilimėliai su briedžiais ir lelijomis jums niekada nebeatrodys nekalti ar nuobodūs”.

Marta Vosyliūtė (g. 1976) mokėsi M. K.Čiurlionio dailės gimnazijoje,  vėliau baigė Vilniaus dailės akademiją, įgijusi scenografės 1999 ‒ bakalauro, 2001 ‒ magistro, o 2006 ‒ menų aspirantūros diplomus. Dirba kaip scenografė, dalyvauja tapybos, piešinio parodose, rašo tekstus kultūros temomis. Ypatingai domisi netradicinėmis erdvėmis. Nuo 2002 m. yra LDS narė. Parodose dalyvauja nuo 1999 m.

Peržiūros nemokamos.