.
2015    04    01

Marijos Griniuk paroda „Konstrukcija“ Kauno pilyje

artnews.lt

Plakatas_Konstrukcija

Balandžio 2 d. 16 val. Kauno pilyje (Pilies g. 17, Kaunas) bus atidaryta personalinė menininkės Marijos Griniuk paroda „Konstrukcija“.

Danijoje gyvenanti menininkė pristatys videoinstaliaciją, kurioje iš dirbtinių medžiagų kurta tekstilės objektų konstrukcija atgyja per animuotą videoprojekciją ir čia pat likviduojama, taip nagrinėjant miesto kaip konstrukcijos sąvoką bei prisiminimų kaitą kaip jos destrukciją.

Konstrukcija pereina raidos etapus nuo miestui reikalingo objekto iki naujos visuomenės nepageidaujamo objekto. Ji gali simbolizuoti blogį, būti konstruojama ir dekonstruojama, kartais – tapti masine produkcija ar kolekciniu objektu. Kontrukcija gali būti sunkiai susiejama su kiekvieno žmogaus individualiu prisiminimu apie jos pirmapradį pavidalą ir todėl nepriimtina. Taip ji traktuojama kaip falsifikatas – sluoksnis, išnykstantis keičiantis kartoms ir tuomet tampantis organiška naujos atminties dalimi.

Marija Griniuk su konstrukcijos tema dirba jau ilgą laiką. Tyrimus šia kryptimi menininkė pradėjo prieš 9 metus, remdamasi Vilniaus archyvine medžiaga, Vilniaus gatvių fotografija ir pokyčiais jose paskutinio šimtmečio laikotarpiu bei tęsia nagrinėjimus kitų Europos miestų kontekste. Menininkės tyrimuose atsispindi domėjimasis organiškais pokyčiais, vykusiais tam tikromis aplinkybėmis miestuose bei šiuos miestus  kaip konstrukciją patyrusių miesto gyventojų kolektyvinė ar individuali, ištrinta, institucionalizuota, teisinga atmintis.

Danijoje gyvenanti ir studijuojanti menininkė Marija Griniuk (gim. 1984) savo kūryboje jungia skirtingas išraiškos priemones – tapybą, video, animaciją, instaliaciją, performansą, kuriomis kalba apie alternatyvias visuomenes, post-apokaliptines vizijas, visuomenės ir individo vietą kritinėse situacijose.

Marijos Griniuk paroda „Konstrukcija“ veikia 2015 04 02 – 04 28 Kauno pilyje (Pilies g. 17, Kaunas) II-V 10:00-18:00 VI 10:00-17:00.