.
2017    12    12

Mariaus Bartkaus vizualinių metaforų paroda „Santykis A B“ VDA „Titanike“

artnews.lt

Gruodžio 12 d. 18 val. VDA „Titaniko“ parodų salių I-ame aukšte VDA lektorius, meno doktorantas ir kūrybinio dizaino agentūros „Moira Visuals“ įkūrėjas Marius Bartkus atidaro vizualinių metaforų parodą „Santykis A B“, kurioje žiūrovams pristatomas dizainerio tyrimas apie vizualines metaforas ir jų susidarymą.

Siekiant geriau suvokti vizualinių metaforų reikšmę, Marius Bartkus sukūrė unikalų vizualinių metaforų generatorių – automatinį įrankį dizaineriams, padedantį itin paprastai sugeneruoti kuo daugiau įvairesnių idėjų. Dizaineris teigia, jog egzistuoja daugybė įrankių ir šablonų, padedančių kuriant grafinį dizainą, tačiau iki šiol nebuvo įrankio, skirto kurti idėjoms. Būtent todėl ir kilo mintis sukurti automatizuotą vizualinių metaforų generatorių, kuris pasitarnautų grafikos dizaineriams ir reklamų kūrėjams.

Parodoje apsilankę žiūrovai turės progą įsitikinti, jog iš tiesų vertingiausia iliustracijos ar plakato dalis yra koncepcija, metaforinė reikšmė, sukelianti žiūrovui įvairias asociacijas ir interpretacijas. „Metaforos yra skirtos gudriems žiūrovams, nes visada įdomu atkoduoti savas reikšmes vaizduose“, – sako Marius Bartkus.

Tam, kad patikrintų savo sukurto vizualinių metaforų generatoriaus veikimą, M. Bartkus pasiūlė kolegoms kūrėjams pasinaudoti šiuo įrankiu ir susigeneruoti pradines idėjas, pagal kurias dizaineriai vėliau sukūrė vizualus sau įprastu stiliumi.

Taigi, parodoje bus galima išvysti ne tik Mariaus Bartkaus, bet ir šių kūrėjų eksperimentus, sukurtus vizualinių metaforų generatoriumi:

Andrius Kirvela (PetPunk)
Reda Tomingas (Animals in dresses)
Daukantė Subačiūtė
Marius Zavadskis
Martyna Jovaišaitė Paukštė (SOME edition)
Shaltmira (Eglė Tamulytė)
Gediminas Šiaulys (PetPunk)
Kotryna Žukauskaitė (Kata Kiosk)
Rimantas Juškaitis
Marius Žalneravičius (VDA)
Laima Kavaliauskaitė (Laima ir Simas)
Arnas Augutis (Arnau)
Živilė Spudytė (Žvėrūna)

Šiuo metu internete jau galima išbandyti M. Bartkaus sukurto metaforų generatoriaus eksperimentinę versiją ir patiems sukurti įvairių reikšmių vaizduose. Netrukus dizaineris planuoja startuoti su pilna generatoriaus versija internete, kuri galės būti plačiai naudojama visų, kam aktualus iliustracijų, plakatų, reklamų ar kitų vizualų kūrimas. Pilna generatoriaus versija, kaip tikina M. Bartkus, bus nuolat tobulinama ir pildoma nuotraukomis. Vizualinių metaforų generatoriumi galima naudotis kompiuterio, planšetės ir mobilaus įrenginio ekrane.

Renginio nuotaika pasirūpins kompozitorius Marius Salynas, savo kūryboje derinantis kompiuterinės, elektroninės ir elektroakustinės muzikos kompozicijas.

Vizualinių metaforų generatorius: www.visualmetaphor.com
Sekite Vizualinių metaforų puslapį feisbuke
Plačiau apie M. Bartkaus kūrybą: www.moiravisuals.com

Paroda veiks gruodžio 12–16 d.