.
2016    12    12

Manto Maziliausko paroda „Svečių kambarys arba Nemirtingumas“ Pamėnkalnio galerijoje

artnews.lt

sveciu%cc%a8-kambarys_plakatas_res

Gruodžio 16 d. (penktadienį) 18 val. Vilniuje, Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1), atidaroma tapytojo ir architekto Manto Maziliausko kūrybos paroda „Svečių kambarys arba Nemirtingumas“.

Pasitikdamas šviesias Kalėdas ir metų virsmą, „Svečių kambaryje“ menininkas pristatys pastarojo meto kūrinius – tapybą ir erdvinius objektus. Paroda sukonstruota kaip pasakojimas, vedantis per ryškiausius menininko kūrybos motyvus. Parodos erdvę autorius dalija į keturias dalis: Prieigas (aikštelę prie galerijos), Priimamąjį (pagrindinę galerijos salę, kurioje eksponuojami įvairaus formato kūriniai – „didžiosios tylos“ ir „mažieji kalbėjimai“), Erdvę, kuri nesiskaito (civilizacijos likučių sandėliuką) ir Muziejų.

Autorius apie parodą: „Apmąstydamas parodinę erdvę, ją matyčiau kaip galimą susitikimo kambarį. Kūrybos veiksmas „Svečių kambarys arba Nemirtingumas“ randasi kaip dabartis, susidedanti iš apčiuopiamos architektūros, tapybos gylio / plokščio ir neapčiuopiamos erdvės. Erdvė suvokiama kaip santykis, kaip tiltas, vartai. Svečių kambarys – kaip metafizinė, bendrai išgyvenama, dalijimosi erdvė. Pasidalinimo veiksmas – kaip grožio, jėgos ir nemirtingumo pavidalas.

Kūriniuose ir jų žymimoje erdvėje vystoma savita tapybos apeigų kalba. Ji jungiasi su archajiškomis-baltiškomis ir bendražmogiškomis pasakiškosios tikrovės sandaromis, pakviečia į nebūtą pasaulio stebėjimo vietą.“

Trumpai apie autorių: Mantas Maziliauskas (g. 1977) Vilniaus dailės akademijoje baigė tapybos ir architektūros studijas. Parodose dalyvauja nuo 1990. Lietuvos dailininkų sąjungos narys. 2011 Vilniaus J. Vienožinskio dailės mokykloje įkūrė ir vadovauja studijai „Architektūra. Nuo pajautos iki rakto“. Skaito paskaitas apie architektūrą Lietuvoje ir svetur. 2014 įkūrė neformalų judėjimą „Sparnai. Lietuvos meno mokykla“, nuo 2006 kuruoja tapybos judėjimą „Baltas vėjas“. Surengė daugiau kaip 40 meno stovyklų-plenerų. Gyvena ir kuria Vilniuje. Daugiau: www.m-pjūvis.lt

Manto Maziliausko paroda Pamėnkalnio galerijoje vyks iki 2017 m. sausio 7 d.

Parodos uždarymas – 2017 m. sausio 7 d. (šeštadienį) 17 val.
Galerijos darbo laikas: II- V 10-18, VI 10-16. Parodos lankymas – nemokamas.
Parodos rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.