.
2016    10    28

Londono Call&Response galerijoje – menininkės ir tyrėjos Sandros Kazlauskaitės instaliacija „Oazė“

artnews.lt

sandra-kazlauskaite

 Sandra Kazlauskaitė buvo pakviesta į Londono Call&Response galeriją atlikti mėnesio trukmės meno rezidenciją. Jos metu menininkė sukurė daugiakanalę garso ir vaizdo instaliaciją Oazė”. Paroda atidaroma spalio 28 dieną ir vyksta iki Lapkričio 6 dienos. Call&Response galerija orientuojasi į garso bei audiovizualaus meno praktikas, organizuoja koncertus ir susitikimus.

 Rezidenijos metu Kazlauskaitė tyrinėjo triukšmo savoką, kapitalizmo ir produkcijos metu – per technologijas, mechanikos veiklą – sukurtą garsą ir jo įtaką aplinkai, gamtai ir žmogaus psichologinei sveikatai. Pavyzdžiui, kaip triukšmas veikia medžius ir augalus? Kaip žmogus reaguoja į miesto garsines aplinkas, ir kaip jos pakito per pastarajį šimtmetį? Kodėl žmogus nebegali gyventi su triukšmu ir visalaiką nori iš jo pabėgti? Kodėl žmogus nori susikurti oazes, kuriose galima potencialiai egzistuoti ramybėje ir tyloje? Savo projekte menininkė naudoja etnografo Murray Schafer “soundscape” teoriją, ir per ją nagrinėja „šizofonijos” koncepciją. Pagreitėjusios produkcijos dėka, triukšmo tarša tampa nebeišvengiama, ir mes nebesugebame atskirti gero garso nuo blogo, triukšmo nuo tylos. Mes nemąstom apie tai, kaip ši hibridinė triukšmo kakofonija paveikia ne tik mus, bet ir greitai nykstančią aplinką.

 Oazės” instaliacijos media: naudoja augalai, TV ekranai ir 14 garso kolonėlių, per kurias menininkė klausia: kokia yra mūsų antropogeninė įtaka aplinkai ir gamtai? Daugiakanalė erdvė sukuria oazinę erdvę, kurioje žmogus gali atsipalaiduoti, paklausyti gamtos garsų. Tačiau šis “pabėgimas” iš triukšmo yra greitai nutraukiamas – produkcijos ir mechanikos garsai sugrįžta – oazėje liejasi žmogaus veiklos žymė.

 Sandros Kazlauskaitės instaliaciją Oazė” galima pamatyti ir išgirsti:

 „Call&Response” galerijoje, spalio 28 – lapkričio 6 d.

Adresas: Resolution Way, Deptford, London, SE8 4NT ( Deptford / New Cross).

 Daugiau informacijos apie parodą ir menininkę galima rasti čia:

http://www.callandresponse.org.uk/

http://sandra.umute.eu

 Apie menininkę: Sandra Kazlauskaitė gimė 1987 Kaune, Lietuvoje. Gyvena ir dirba Londone, Jungtinėje Karalystėje. Sandra studijavo garso meno bakalaurą, kino ir vaizdo magistro studijas ir šiuo metu atlieka praktinę doktorantūrą Goldsmiths universitete. Sandra tiria garso fenomenologiją šiuolaikinėse meno erdvėse. Ji kuria garso ir video instaliacijas ir nagrinėja kaip visas aplinkos garsas (triukšmas, technologija ir kūnas) paveikia mūsų estetinę patirtį. Sandra dirba su garsu, video, archyvine medžiaga ir lauko įrašais. Pagrindinės parodos ir pasirodymai: Oro uostas” (St. James Hatcham Galerija, Londonas) 2015m. , „11.1.91” (CCA, Glasgow)2016 m., performansai MKII galerijoje, Power Lunches, New River Studios ir Amersham Arms.

 Nuotraukos: Sandra Kazlauskaitė.