.
2008    09    07

Londone – Antano Sutkaus fotografijų paroda

artnews.lt

„Anya Stonelake/White Space Gallery“ rugsėjo 11 – spalio 10 d. Londone pristato vieno žymiausių Lietuvos fotografų Antano Sutkaus parodą „Lietuvos portretai“. Parodos atidarymo proga rugsėjo 11 d. 13.15 val. Nacionalinėje portretų galerijoje, „The Ondaatje Wing Theatre“ Londone įvyks susitikimas su lietuvių menininku.

Monochrominės dokumentinės fotografijos meistro Antano Sutkaus įtaka Baltijos šalių fotografijos raidai yra neabejotina. Britanijoje gana gerai žinomi A. Sutkaus darbai žiūrovus ir kolekcininkus visų pirma patraukia objektyviu, humanišku dokumentiniu stiliumi pateikiamomis vizualinėmis sovietmečio istorijomis, kurių centre – paprastų Lietuvos žmonių kasdienybė.

Šalia dokumentavimo, svarbus vaidmuo A. Sutkaus fotografijose tenka žmonių portretams ir jų veiduose įspaustoms istorijomis. Tokie portretai kaip „Aklas pionierius“ (1962) turi net tam tikro patoso, būdingo A. Sutkaus darbams. Fotografas išsiskiria itin jautriu požiūriu į fotografuojamus subjektus, tačiau fiksuodamas tam tikras egzistencines žmogaus gyvenimo akimirkas A. Sutkus sugeba išvengti sentimentalumo. Jo darbai pilni romantikos, grožio ir liūdesio, jie išeina už fotografinio realizmo ribų tapdami lyg sustabdytais filmo kadrais. Fotografas teigia siekiantis „perteikti psichologinį šiuolaikinio žmogaus portretą“. „Ateities kartos apie mūsų gyvenimo būdą, mūsų kultūrą ir vidinį pasaulį spręs iš fotografijų“ – sako A. Sutkus, ir jo darbų serija „Lietuvos portretai“ yra puikus laiko dokumentas.


Lietuvos fotografų sąjungos įkūrėjas ir ilgametis jos pirmininkas A. Sutkus šiuo metu daugiausia savo laiko skiria archyvų tvarkymui, tačiau nemažai ir fotografuoja: „Aš nepavargau fotografuoti, tačiau vis sunkiau savo nuotraukoms randu subjektų. Norėdamas fotografuoti privalai mylėti žmones“.

A. Sutkaus darbai yra Lietuvos dailės muziejaus, Nacionalinės Paryžiaus bibliotekos, Prancūzijos fotografijos muziejaus, Helsinkio fotografijos muziejaus, Tarptautinio fotografijos centro Niujorke, Čikagos menų instituto, Mineapolio dailės muziejaus, Bostono dailės muziejaus, Viktorijos ir Alberto muziejaus Londone, Stokholmo modernaus meno muziejaus ir Maskvos fotografijos namų rinkiniuose.

Šalia parodos Londone, nuo rugsėjo 26 d. iki spalio 26 d. A. Sutkaus paroda „Lietuvos portretai“ bus demonstruojama ir Maskvoje, Vinzavod šiuolaikinio meno centre.

Šiemet tai yra antroji Antano Sutkaus darbų paroda Jungtinėje Karalystėje. Ypatinga sėkmė lydėjo pirmąją Antano Sutkaus darbų parodą „Lietuva, iš arti ir asmeniškai“ š.m. birželio – liepos mėn. Lensky galerijoje Kotsvolde, kuriuos  fragmentus šiuo metu galima apžiūrėti Lietuvos ambasadoje Londone.

Parodos „Lietuvos portretai“ kuratoriai – Nadimas Julienas Sammanas ir Anya Stonelake. Parodą remia Lietuvos kultūros ministerija ir Lietuvos ambasada Londone.

Šaltinis: Kultūros atašė Jungtinėje karalystėje inf.