.
2016    10    26

Lino Jusionio personalinė paroda „Nuopuolis“ galerijoje „Vartai“

artnews.lt

linas-jusionis-cemento-sodas-3-120x180cm-akrilas-drobe-2016

Lapkričio 3 d., ketvirtadienį, 18 val. galerija „Vartai“ savo 25-mečio parodų programoje pristato Lino Jusionio personalinę parodą „Nuopuolis“, kurioje eksponuojami naujausi menininko tapybos darbai.

Dėl išskirtinio stiliaus, nuoseklaus vaizdinių konstravimo būdo L. Jusionis lengvai atpažįstamas Lietuvos meno kontekste, tačiau toks nuoseklumas nepristabdo menininko ambicijų ieškoti naujų temų ir bandymų kvestionuoti esminius kūrinio suvokimo klausimus,– jie gali pakamuoti ir ne vieną parodos lankytoją.

Parodoje „Nuopuolis“ L. Jusionis akcentuoja tapybos dekadentiškumą, kurį jis mato ir kaip sąlyginę savo darbų temą, ir kaip kūrybos esmę. Nors labai aiškiai neapibrėžtas, menininką jis domina dėl savo principinio lengvumo ir rafinuoto sudėtingumo, paslepiančio giluminį kritiškumą ir beveik nihilistišką, tačiau entuziastingą beprasmybę. Būtent šioje dviprasmybėje iškyla L. Jusionio tapybos dinamika – tarp tuštumos ir pilnatvės, kažko naujo ir seniai pažįstamo, tarp lengvo kūrinio skaitymo ir dvejonių.

L. Jusionio kūrinių konstravimo būdas užgožia konkretų naratyvą, pastarasis vis tiek neišvengiamai dėliojasi iš kūrinių plokštumose vis išnyrančių fragmentų, kaip kad tinklas, neonas, dviratininkas, fontanas, vėduoklė ar palmė. Iš pirmo žvilgsnio šie fragmentai gali pasirodyti nereikšmingi ir nebylūs, tačiau iš tiesų vieni byloja apie individualią tapytojo mitologiją, kartais net asmeninius fetišus, o kiti yra universalesni ir turi sąsajų su meno istorija ar modernaus meno ikonomis.

Dauguma darbų yra konstruojami kaip peizažas atviru horizontu, kuris menininkui siejasi su renesanso tapyboje pasikartojančių tobulo miesto peizažų horizontais. Atsikartojanti utopiška erdvė su joje išnyrančiais hedonistiniais objektais vilioja pasinerti į švelnių spalvų ir tekstūrų žaidimą, mėgautis lengva kūrinių ritmika, tačiau atsispyrus vizualaus malonumo vilionėms ir giliau pasinėrus į reikšminius tapybos klodus (nors tai ir visai nebūtina) intuityviai pajuntama, kad po lengvumo skraiste slepiasi ir daugybės kol kas nebylių reikšmių ir kontekstų galimybė.

Linas Jusionis (g. 1986) 2007–2011 m. studijavo Vilniaus dailės akademijoje, įgijo bakalauro laipsnį, 2011 m. baigė freskos ir mozaikos magistro studijas. Nuo 2009 m. menininkas dalyvauja grupinėse, rengia asmenines parodas, ir tai bus jau trečioji kūrėjo asmeninė paroda galerijoje „Vartai“. L. Jusionio tapyba turi išties gausybę gerbėjų Lietuvoje, jo kūrinių yra įsigiję „Modernaus meno centras“, „Lewben Art foundation“ ir kiti privatūs Lietuvos bei užsienio kolekcininkai.

Paroda veiks iki gruodžio 2 d.

25-mečio parodų globėjas: Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius

25-mečio parodų partneris: „Lewben Art Foundation“

Parodos rėmėjas: Lietuvos kultūros ministerija

Globėjai: Vilniaus miesto savivaldybė, Rolandas Valiūnas

Galerijos rėmėjai: Vilma Dagilienė, Romas Kinka, „Lietuvos rytas“, „Ekskomisarų biuras“, „Namai ir objektai“, „Farrow & Ball“,Ararat

Iliustracijoje: Linas Jusionis, Cemento sodas 3, 120x180cm, akrilas, drobė, 2016