.
2014    07    23

LTMKS kviečia dalyvauti naujoje MigAA laboratorijoje Nidoje "Kai sužinojome, kad Saulė sprogs, Ji jau sprogo"

artnews.lt

arturas-raila-primitive-sky-2002

Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga kviečia dalyvauti naujoje Migruojančių meno akademijų laboratorijoje Nidoje „Kai sužinojome, kad Saulė sprogs, Ji jau sprogo” 2014 m. rugsėjo 1-15 d.  Registracija iki liepos 31 d. internetu www.migaa.eu. Atrinktiems menininkams bus padengtos kelionės ir nakvynės išlaidos.

Šiuolaikinis mokslas skelbiasi esantis ant radikalių permainų (kurios pakeis būties supratimą) slenksčio/ribos. (Gali pasirodyti kad) meno padėtis mokslo atžvilgiu yra nereikšminga. Tačiau menininkai neprivalėdami įrodinėti stabilios tiesos, dažnai pasilieka sau teisę į nefiksuotus atsakymus, vis naujai atgaivindami patį gyvenimą.

Rugsėjo mėnesį planuojamose kūrybinėse dirbtuvėse siūlysime jauniems menininkams semtis kūrybinių idėjų mokslinėse naujienose ir pamankštinti vaizduotę, nebūtinai turint pagrįstus atsakymus į būtį, erdvę ar gylį. Pavyzdžiu galėtų būti pranešimas kasdieniame informacijos sraute atskleidžiantis techno-žmogaus instinktus:

„Pakaktų, kad JWST (James Webb Space Telescope) tolimos planetos atmosferoje aptiktų gyvybės ženklų – metano ar kokių kitų biologinių žymeklių – ir viskas pasikeis. Žinosime, kad Visatoje nesame vieni. Žinosime, kad negalime stovinėti ir nepaliaujamai žaloti žemės ekologijos. O jei paaiškės, kad daugelis Visatos gyvybei tinkamų planetų jau gyvenamos, tuomet teks suskubti ir patiems kolonizuoti bent vieną kitą papildomą planetą” (Delfi).

Ar sužinoję kad Visatoje nesame vieni pasipriešinsime žmogaus prigimčiai ir likimui (t.y. genetikai). Ir sužinoję, kad negalime žaloti žemės ekologijos suprasime kaip mūsų mąstymas veikia aplinką (t.y. materiją). O kai paaiškės, kad yra kitų gyvybei tinkamų planetų suprasime kad lenktynės (t.y. kova už būvį) yra nebūtinai gyvenimo pagrindas ir esmė. O gal visi šie klausimai yra raganių (snake-oil sellers) nuosavybė?

Dviejų savaičių trukmės laboratorijos metu vyks pokalbiai, dalyvių ir organizatorių inicijuoti užsiėmimai bei bus skirta laiko meno kūrinių sukūrimui. Laboratorijai vadovaus Artūras Raila (LT) padedant Mindaugui Gapševičiui (LT/DE), taip pat Alan Smith (UK) ir Ian Damerell (UK/LT). Paskutinę renginio dieną vyks viešas darbų aptarimas ir pristatymas.

Renginys organizuojamas Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungai bendradarbiaujant su Vilniaus dailės akademija.