.
2015    02    10

Lietuvos paviljono Venecijos bienalėje 2015 pristatymas ŠMC skaitykloje

artnews.lt

Muziejus VENECIJA_el.kvietimas-01

Vasario 13 d., penktadienį, 19 val. ŠMC skaitykloje vyks Lietuvos paviljono Venecijos bienalėje 2015 pristatymas.

Artėjant 56-ajai Venecijos meno bienalei norime jus pakviesti iki Lietuvos paviljono išvystyto Dainiaus Liškevičiaus projekto „Muziejus“, jo vietos ir aplinkybių pristatymą.

Po pusmetį vykusios erdvių paieškos, galime papasakoti apie sudėtingą, bet įdomų paieškos procesą, kuris galėtų tapti sudėtine paviljono dalimi. Pristatymo metu bus atskleistos paviljono geografinės ir komunikacinės detalės, vedusios paieškos komandą nuo sodų (Giardini) iki sodo.

Valandos renginyje dalyvauja:
Franciska Zólyom (DE, Leipcigo šiuolaikinio meno muziejaus direktorė ir kuratorė) – Kaip veikia „Muziejus“ šiandieniame tarptautiniame meno kontekste?
Thomas Thiel (DE, Bielefelder Kunstverein direktorius bei knygos ir parodos „Museum Off Museum” sudarytojas) – Menininkų muziejai kaip kūrybos praktika
Menininkas Dainius Liškevičius ir paviljono architektas Rokas Kilčiauskas pristatys „Muziejaus“ kaip Lietuvos Nacionalinio paviljono idėją ir aplinkybes.

Renginį moderuoja paviljono kuratorius ir komisaras Vytautas Michelkevičius.

Tuo pačiu ŠMC dar galima aplankyti naują Dainiaus Liškevičiaus kūrinį „Labyrinthus“.

Gegužės 9 d. atidaromos Venecijos bienalės tema šiais metais yra „Visos pasaulio ateitys“. Pagrindinę bienalės parodą kuruoja ryškus pasaulinės reikšmės kuratorius Okwui Enwezor, o greta jos per visą miestą išsidėsčiusiuose nacionaliniuose paviljonuose savo menininkus pristato daugiau kaip 80 valstybių. Skaitant pagrindinę kuratoriaus parodos aprašo mintį atrodo, kad perskaitome ir Lietuvos paviljono idėją: „Mus supantys ir ribojantys lūžiai kiekviename globalaus peizažo kampelyje mums šiandien primena apie greitai išnykstančias praeities katastrofų nuolaužas, sukrautas prie istorijos kojų. Kaip gali dabarties laikų nerimas būti padarytas apčiuopiamu, suvokiamu, ištyrinėtu ir išreikštu?“

Tuo tarpu Dainiaus Liškevičiaus „Muziejus“ kaip Lietuvos paviljonas pristato daugiasluoksnes sovietinių protestų istorijas, supintas su autobiografinėmis detalėmis ir šiuolaikiniais meno kūriniais. Paviljono kuratorius ir komisaras Vytautas Michelkevičius teigia, kad „Šiandienėje politinėje situacijoje, pripildytoje Rytų ir Vakarų vertybių bei nacionalinių ir kultūrinių konfliktų, „Muziejus“ tarsi laiko mašina įtikinančiai primena kokioje priespaudoje visai neseniai buvo okupuotos Lietuvos ir visos Sovietų Sąjungos kūrėjai ir kokia yra kūrėjo laisvė šiandien. Menininko sukurtas „Muziejus“ yra ne tik įtaigus savo forma „keistenybių kambarys“, bet ir pačiu laiku tampa Nacionaliniu paviljonu taip iškeldamas jautrias menininko tyrinėjamas temas į tarptautinį meno ir politikos žaidimų kontekstą“.

Dainius Liškevičius mano, kad surasta erdvė tiesiogiai atspindi „Muziejaus“ dvasią, nes tai atskiras pastatas, kuriame „Muziejus“ gali būti įsteigiamas ir atidaromas kaip nepriklausoma menininko sukonstruota institucija.

Po pristatymo vasario 14-15 dienomis vyks tarptautinis uždaras seminaras apie „Muziejų“ Venecijos bienalės kontekste kartu su pristatymo renginyje dalyvausiančiais užsienio svečiais ir paviljono komanda.

Šiais metais Lietuvos paviljoną 56-ojoje Venecijos meno bienalėje organizuoja Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija kartu su antrąja komisare Rasa Antanavičiūte ir prodiusere Daina Pupkevičiūte.

https://www.facebook.com/LithuanianPavilion2015