.
2012    03    04

Lietuvos menininkių paroda „Postidėja“ VDA „Titanike“

artnews.lt

Kovo 8 d., ketvirtadienį, 18 val. VDA ekspozicijų salėse „Titanikas“ (II aukštas, Maironio g. 3, Vilniuje) atidaroma paroda „Postidėja“. Parodos dalyvės: Jurga Bailaitė, Ina Budrytė, Cooltūristės, Eglė Gineitytė, Orūnė Morkūnaitė, Paulina Eglė Pukytė, Eglė Ridikaitė, Laisvydė Šalčiūtė, Beatričė Vanagaitė, Marta Vosyliūtė, Laura Zala.

Kaip teigia Laima Kreivytė, „Vis labiau gyvename postidėjos pasaulyje. Tame pasaulyje didžios, provokuojančios mąstyti idėjos, kurių negalima tuoj pat paversti pinigais, turi tokią mažą vidinę vertę, kad vis mažiau žmonių jas sugalvoja ir vis mažiau institucijų jas įgyvendina. Iš tikrųjų drąsios idėjos tapo nebemadingos.
Nealas Gableris

„Postidėja“ nėra dar vienas madingas „postas“ – tai šiuolaikinis būvis, kai idėjų kovas nustelbia „protų mūšiai“ ir skandinanti informacijos lavina. Šis būvis reikalauja naujai permąstyti patį mąstymą ir idėjų artikuliaciją. Nors atrodo, kad drąsios idėjos mirė su didžiaisiais pasakojimais, tačiau vis dar yra mažieji – nematomi kaip namų ruoša ar į kanonizuotą dailės istoriją nepatekusios XX a. pradžios  menininkės.

2006 m. Modernaus muziejaus Stokholme direktorius Larsas Nittve atkreipė dėmesį į didelę lyčių disproporciją muziejaus kolekcijoje ir pasiūlė ją papildyti moterų menininkių kūriniais. Projekto „Antrasis mūsų svajonių muziejus“ motto buvo „Vietoje 100 % vyrų – 100 % moterų“. Muziejuose ir parodose lyčių disproporcija vis dar akivaizdi, nors visi sutinka, kad kūrybiškumas nuo lyties nepriklauso. Tokią situaciją reikia keisti iš esmės, todėl moterų menininkių paroda šiandien yra ne tik meno, bet ir meno politikos dalis. Bendradarbiaujant su Europos lyčių lygybės institutu Kovo 8-ąją atidaroma menininkių paroda atkreipia dėmesį į lygaus atstovavimo kultūroje siekiamybę.

Tai nereiškia, kad kuriami užsakomieji darbai. Šioje parodoje dominuoja individualios kūrybinės programos, išryškinančios menininkėms svarbių temų ir idėjų vystymąsį.

Tai, kas sieja šias menininkes, nėra jų idėjinė giminystė – veikiau noras turėti savo nuomonę ir balsą. Nesislėpti už plačių pečių, būti matomomis.

„Nematomumas“ – viena iš menininkes jungiančių konceptualių gijų. Menininkės nustumiamos į pakraščius arba „neprisimenamos“, jų kūriniai dingsta, tampa nematomi ar neįgyvendinami dėl daugybės įsipareigojimų. Jurga Barilaitė eksponuoja juodas drobes, su planuotų, bet nesukurtų filmų pavadinimais. Eglė Ridikaitė tapo detektyvo sceną – kaip dingo jos į Maskvos bienalę siųsti darbai, vėliau pastebėti kabantys metro stotyje. Menininkė pati turėjo juos išpirkti.

Beatričė Vanagaitė kvestionuoja nuogo moters kūno vaizdavimą fotografijoje ir savo santykį su tokiais atvaizdais. Ji įsiterpia į fotografiją, laikydama atverstą reprodukciją ir gestais ją komentuodama. Laura Zala atgręžia objektyvą į save, išryškindama moters patirties dualizmą. Jos fotografijų cikle „Vidinis konfliktas“ matome ne vieną, o dvi autores.

Inos Budrytes tema – skraidantys vyrai. Kaip rašė filosofė Jūratė Baranova, vyrui lemta plaukti, moteriai – laukti. Ar analogiškai galime sakyti, kad vyrui lemta skristi, o moteriai – kristi? Krentančių moterų parodoje nėra, tačiau yra inscenizuojančių aviacijos šventę, kaip Orūnė Morkūnaitė, ar medituojančių su teptuku, kaip Eglė Gineitytė.

„Postidėja“ yra tranzitinių erdvių ir tranzuojančių idėjų susitikimo vieta. Marta Vosyliūtė transformuoja romantinį nacionalinio peizažo mitą – Čiurlionio paveikslus ji paverčia komiksų serija, o Nidos vaizdus – ironiškomis stereotipų iliustracijomis. Laisvydės Šalčiūtės tapybos darbų ciklas „Visiškai privatu“ įkvėptas Slavojaus Žižeko tekstų ir pasakose užfiksuotų moters transformacijų.

Paulinos Eglės Pukytės videofilmai „Žinia“ ir „Grožio mankšta“ kelia skirtingas asociacijas. Ar kuriamas pranešimas, ar jo regimybė, o gal parodija? Cooltūristės, apžvelgusios Lietuvos dalyvavimo Venecijos bienalėje istoriją, klausia: ar tik vyrų lydimos menininkės gali atstovauti savo šalį?

„Postidėjos“ parodoje keliami klausimai vis dar aktualūs, todėl jos laikas yra KOVO ∞.“

Paroda veiks iki kovo 31 d.