.
2015    05    23

Lietuvos meną pristatanti paroda - tarp 12 rekomenduotinų Venecijos bienalės renginių

artnews.lt

EDGE OF CHAOS_A5

Gegužės 6 d. Venecijoje atidaryta grupinė paroda „Chaoso riba (Išvarymas iš rojaus)“, kurioje kartu su Italijos  menininku Gianluca Malgeri, amerikiete LaToya Ruby Frazer, savo darbus pristato lietuvės Eglė Rakauskaitė (Egle Rake) ir Audronė Vaupšienė (Audra Vau). Tarptautinis meno ir kultūros naujienų  portalas „Blouin Artinfo“ projektą įtraukė į dvyliktuką lankytinų renginių Venecijos bienalės metu. Bendradarbiaujant su Italijos ir JAV meno galerijomis  Venecijos bienalės išvakarėse pristatytas projektas yra paralelinis bienalės renginys (collateral event). Parodos kuratorės – daugiau nei dešimtį metų aktyviai tarptautinėje  meno rinkoje dirbanti  lietuvių kilmės Vita Zaman bei amerikietė Nicola Vassell.

Tai pirmas kartas, kai Venecijos  paralelinių renginių programoje prisistato Baltijos šalių menininkai. Projektas sustiprina Lietuvos meno pristatymą oficialiajame nacionaliniame Venecijos bienalės paviljone. „Chaoso riba (Išvarymas iš rojaus)“ siekia pažvelgti, kaip su šiuo metu pasaulyje itin aktualiomis temomis – ekologija, tvaria plėtra bei jų santykiu su feminizmu arba moteriška patirtimi – dirba Lietuvos menininkės ir kaip jų  perspektyva atrodo tarptautiniame kontekste. Projekte įžvelgiamos paralelės tarp socialinės ir ekonominės  neteisybės, gamtos nykimo ir moteriškos patirties nuvertinimo. Čia įdomiai apjungiami iš pažiūros nesusiję veiklos laukai – ekofeminizmas ir chaoso teorija.

Paroda aktualiai atliepia ir pagrindinę ką tik atidarytos  Milano EXPO 2015 temą, kuri taip pat kviečia diskutuoti apie visuomenės ir ekologijos santykį.

Pasirengimą parodai iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba bei Vilniaus miesto savivaldybė. Projektą remia Lietuvos Respublikos ambasada Italijoje bei Italijos ambasada Lietuvoje, Italų kultūros institutas Vilniuje, meno fondas „Lewben Art Foundation“, kiti privatūs rėmėjai.

Gianluca Malgeri (g. 1974 m., Italija) parodoje eksponuoja skulptūras, tam tikrus utopinės architektūros modelius, kurie sukurti remiantis lietuvių simbolisto tapytojo ir kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlonio darbais.

LaToya Ruby Frazier (g. 1982 m., JAV) pristato autobiografinį video filmą, kuris dokumentuoja menininkės ir jos  motinos vizitą pas alternatyvios medicinos gydytoją detoksikacijos klinikoje – jos abi kenčia dėl ligos, kurią sukėlė  užterštumas jų miestelyje.

Audronė Vaupšienė (Audra Vau, g. 1970 m., Lietuva) parodai sukūrė naują video ir fotografijų ciklą „Out of  Control“, kuris tyrinėja menininkės asmeninį santykį su autentišku lietuvišku kraštovaizdžiu.

Eglė Rakauskaitė (Egle Rake, g. 1967 m., Lietuva) rodo 1995 m. sukurto performanso „Be kaltės kaltiems. Pinklės. Išvarymas iš rojaus“, eksponuoto daugelyje tarptautinių parodų ir pripažinto vienu ryškiausių Rytų Europos šiuolaikinio feministinio meno pavyzdžių, videofilmą, performanso liniją pratęsdama ir Lietuvos paviljone.