.
2017    07    17

Lietuvių menininkė Eglė Kulbokaitė ir Dorota Gawęda pristato „Young Girl Reading Group” projektą Londono šiuolaikinio meno institute

artnews.lt

 

Šį penktadienį vienoje svarbiausių Jungtinės Karalystės šiuolaikinio meno institucijų – Institute of Contemporary Arts (ICA) Londone, lietuvių menininkė Eglė Kulbokaitė ir lenkų menininkė Dorota Gawęda pristatys naują “Young Girl Reading Group” performansą “144”. Šis performansas yra dalis “In formation” programos, kurioje dalyvauja Khalid Abdalla, Nana Adusei-Poku, Architects for Social Housing, Jessica Ashman, Julie Béna, Chantal Mouffe, Quantum Natives, Jack Self ir kt. Pagrindinės “In formation” programos temos yra bendradarbiavimas, kolektyvinis veiksmas ir būvis.

Balsu skaitydamos filosofų, kritikų ir menininkų tekstus, menininkės Eglė Kulbokaitė ir Dorota Gawęda suburia bendruomenes, kurioms įdomu tai daryti kartu. “Garsiai tariant žodžius, pabrėžiamas kūno santykis su tekstu, kuriamas kolektyvas ir bendrumo pojūtis” – teigia menininkės. Londone “Young Girl Reading Group” skaitys kinų rašytojos Hao Jingfang teksto “Folding Beijing” ištrauką.

Performanso atlikėjai: Louis Backhouse, Dorota Gawęda, Eglė Kulbokaitė, Safiya LaGillé, Ellenx Tellnobody, Catherine Prieto Österberg ir Ari King. Menininkės tęsia ir plėtoja šį bendro skaitymo performansų projektą jau nuo 2013-ųjų metų. “Young Girl Reading Group” projektas buvo pristatytas 9-oje Berlyno Bienalėje; Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen Diuseldorfe; Ciuricho kunsthalėje; Oslo10 erdvėje Bazelyje; Modernaus meno muziejuje Varšuvoje.

ICA meno erdvė buvo įkurta 1947 metais kaip atsakas konservatyviai Karališkajai akademijai. Įkūrėjai, kurių dauguma buvo menininkai, įkūrė ICA su tikslu paskatinti menininkų, rašytojų ir mokslininkų diskusijas įvairiomis už meno sferos esančiomis temomis. Šiuo metu ICA vadovauja buvęs Niujorko “Artists Space” erdvės direktorius Stefan Kalmar. Jis yra pasiryžęs sugrąžinti prieš 70 metų ICA įkūrėjų įvardintus tikslus kaip pirmines veiklos gaires. Jo nuomone, ICA turi rodyti socialiai ir politiškai aktualų meną, skatinti ir suteikti platformą aktualioms diskusijoms.

Partneris – Lietuvos kultūros institutas.

Daugiau informacijos: https://www.ica.art/whats-on/young-girl-reading-group-144

Nuotrauka: Dorota Gawęda & Eglė Kulbokaitė, YGRG 140, Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen, 2017