.
2016    03    15

Lietuvių menininkai tarptautinėje parodoje „Tapatybė. Už netikrumo uždangos“ Ukrainos nacionaliniame meno muziejuje Kijeve

artnews.lt

mother_1dalis_inciuraite

Kovo 18 d., 18 val. Ukrainos nacionaliniame meno muziejuje, Kijeve, atidaroma Šiaurės, Baltijos šalių ir ukrainiečių šiuolaikinio meno paroda „Tapatybė. Už netikrumo uždangos“, kurioje dalyvauja ir lietuvių menininkai Arnas Anskaitis, Eglė Budvytytė ir Kristina Inčiūraitė.

 Parodos organizatorius yra Latvijos šiuolaikinio meno centras, bendradarbiaujantis su Ukrainos nacionaliniu meno muziejumi bei Šiaurės ir Baltijos šalių ambasadomis Ukrainoje.

 Parodoje dalyvauja: Roman Minin, Open Group, Lesja Zajac, Matts Leiderstam, Meriç Algün Ringborg, Mats Adelman, Joar Nango, The Stitch Project, Ane Hjort Guttu, Ester Fleckner, Gudrun Hasle, Kalle Hamm un Dzamil Kamanger, Tellervo Kalleinen, Bita Razavi, Anna Aizsilniece, Ieva Epnere, Katrīna Neiburga, Tanel Rander, Kristina Norman, Flo Kasearu, Gabríela Friðriksdóttir, Arnas Anskaitis, Eglė Budvytytė ir Kristina Inčiūraitė.

Solvita Krese, Latvijos šiuolaikinio meno centro direktorė ir parodos kuratorė, parodoje akcentuoja tapatybės problematiką. Anot kuratorės, parodoje provokuojama iš naujo apibrėžti tapatybes, bandoma atkreipti dėmesį į skirtingus tapatybės aspektus ir per tai pateikti nacionalinius, politinius, teritorinius, socialinius bei lyties tyrinėjimus. Menininkai yra akyli dabartinio konteksto interpretuotojai ir situacijos komentatoriai, gebantys itin greit perteikti permainų dinamiškumą šiandienos pasaulio žemėlapyje, nebijantys pažvelgti už netikrumo uždangos, kur susipina praeities traumos ir ateities miglotumas.

Šios parodos idėja, remiama aštuonių ambasadų, kilo 2013 metais, reaguojant į sudėtingą politinę situaciją Ukrainoje. Danijos, Norvegijos, Suomijos, Švedijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Islandijos ambasados solidarizavosi tam, kad skirtingos šalys galėtų glaudžiai bendradarbiauti Nacionalinio meno muziejaus erdvėse.

Parodą lydės edukacinė programa ir įvairūs papildomi renginiai: diskusijos, kūrybinės dirbtuvės ir performansai.

Lietuvių autorių dalyvavimą koordinuoja Lietuvos kultūros institutas, bendradarbiaujantis su Lietuvos Respublikos ambasada Ukrainoje. Lietuvių menininkų dalyvavimą parodoje finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Paroda veiks iki gegužės 22 d.

 Fotografija: Kristina Inčiūraitė „Motina“, 2013, audiovizualinės instaliacijos fragmentas