.
2012    04    16

Lietuvių menininkai - bendroje Lietuvos-Ukrainos parodoje „Nesamo buvimas“ Charkove

artnews.lt

Balandžio 18 d., trečiadienį, 16 val. Charkovo miesto galerijoje (Černyševskaja g. 15, Charkovas) Ukrainoje pristatoma grupinė Lietuvos-Ukrainos paroda „Nesamo buvimas“ (angl. „Presence of the absent). Joje dalyvauja aštuoni jauni menininkai – po keturis iš kiekvienos šalies. Lietuvai atstovauja iš Klaipėdos kilę ar šiuo metu uostamiestyje kuriantys autoriai: Joana Deltuvaitė, Mindaugas ir Neringa Bumbliai, Gytis Skudžinskas ir Laura Stasiulytė.

1991 metais atsistatydino Tarybų Sąjungos prezidentas Michailas Garbačiovas taip užbaigdamas 1923 metais įkurtos, prievarta ir represijomis paremtos valstybės egzistavimą.

Praėjus daugiau kaip dvidešimčiai metų po TSRS žlugimo jos pėdsakai, žymės ir liekanos vis dar išnyra žmonių sąmonėje, urbanistikoje, kasdienėje buityje, naujai atgimsta dabartinėje vartotojiškoje kultūroje ir persimaišę su šiandienos realijomis tęsia savo egzistavimą kartu nurodydami į tai, ko nebėra.

Dalyvauti šiame projekte specialiai buvo pakviesti autoriai, gimę dar sovietiniais laikais, bet užaugę ir šiandien kuriantys jau nepriklausomose šalyse. Jie dar pamena senos santvarkos laikus, tačiau subrendę demokratiniais principais paremtose sistemose nėra susaistyti pernelyg gilios nostalgijos jai, todėl jautriai ir kartu blaiviai geba fiksuoti ir atskleisti keistą tarybinių laikų liekanų egzistavimą dabartiniame kontekste.

Parodoje eksponuojamuose Lietuvių menininkų kūriniuose jis visuomet reiškiasi per konfrontaciją su dabartimi. Meno projekte dalyvaujantys autoriai savo žiūros lauką kreipia skirtingomis perspektyvomis. Gytis Skudžinskas aptaria nesamo buvimą urbanistikoje – fiksuoja buvusių kolektyvinių sodų transformacijas šiandieniniame subjektyvumo kontekste. Joana Deltuvaitė analizuoja buityje tariamai suspenduotą laiką, apčiuopdama buvusio ir esamo ryšius bei įtampas. Mindaugas ir Neringa Bumbliai konsumeristinį produktą paversdami meno kūriniu kalba apie nostalgiją sovietinei kultūrai kaip fenomeną demokratinės visuomenės kontekste. O Laura Stasiulytė pateikia atvirą postsovietinės ir kapitalistinės kultūrų susidūrimą, atsiskleidžiantį tiesiogiai per žmonių elgseną.

Parodoje dalyvaujančių jaunų Ukrainos menininkų santykis su sovietine praeitimi nuspalvintas jų vaikystės prisiminimų tonais, kuriuos sužadina televizijos programa „Labanakt, vaikučiai“, daugelis mielų sovietinių animacinių filmukų ir tai neturi nieko bendro su jų požiūriu į ideologiją. Priešingai – socialiniame ir politiniame lygmenyje jų protai protestuoja ir kategoriškai atmeta visus sovietinius aspektus, kuriems priskiria viską, kas yra rutiniška, suvaržyta, konservatyvu ir biurokratiška.

Šis projektas yra dalis didesnės tarptautinės programos „Tandem – kultūros vadybininkų mainai Ukraina – ES – Moldova“, kuri yra finansuojama Europos Komisijos bei buvo inicijuota „Europos kultūros fondo“ ir „MitOst“ siekiant sukurti bendradarbiavimo sąlygas tarp Europos Sąjungos bei Ukrainos/Moldovos kultūros organizacijų. Šių metų gegužės pabaigoje paroda bus pristatoma Moldavijoje, o lapkričio mėnesį – Lietuvoje, Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre.

Parodoje dalyvaujantys menininkai: Joana Deltuvaitė (LT), Mindaugas ir Neringa Bumbliai (LT), Gytis Skudžinskas(LT), Laura Stasiulytė (LT), Roman Minin (UA), Vitaliy Kokhan (UA), Alina Kleytman (UA), Hamlet Zinkovskyi (UA).

Parodos kuratorės: Neringa Bumblienė (LT), Tatiana Tumasian (UA).

Parodos organizatoriai: Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras, Charkovo miesto galerija.

Paroda vyks iki gegužės 15 d.

Iliustracija viršuje: Mindaugas ir Neringa Bumbliai „Tarybinės dešrelės“, 2011