.
2017    12    11

Lietuviai pristatys Šnipiškes didžiausioje urbanizmo bienalėje Kinijoje

artnews.lt

Gruodžio 15 dieną atidaromos Honkonge ir Šenženyje (Kinija) atidaroma didžiausia urbanistikos bienalė. Renginyje, kuris sutraukia milijonus lankytojų, savo darbus eksponuos ir lietuviai – miesto žaidimų ir tyrimų laboratorija „Laimikis.lt“ pristatys medinių Šnipiškių rajoną. Pranešimą apie šiame Vilniaus rajone vystomas kūrybines veiklas skaitys miestų antropologė dr. Jekaterina Lavrinec.

Kontrastingas Vilniaus rajonas neatsitiktinai sudomino programos rengėjus. Pagrindinė šių metų bienalės tema – „kaimas mieste“ (urban village). Jos metu išskirtinis dėmesys skiriamas unikaliam Kinijos urbanizacijos produktui – mažaaukštėms, kaimo oazėms didžiuliuose miestuose.

„Laimikis.lt“ nariai Šnipiškėms skirtoje erdvėje interaktyviai pristatys miesto/ rajono/ pastato kaip nuolatos taisomo ir perdaromo audinio idėją. Kvies parodos dalyvius patiems lopyti maketą iš medžiagų, kurių galima rasti Šnipiškėse. Lankytojai išvys fotografijas ir V. Stakučio sukurtus meninius koliažus, atskleidžiančius unikalius seno ir naujo miesto audinių kontrastus. Paroda parengta įtraukaus meninio tyrimo, kurį miesto žaidimų ir tyrimų laboratorija „Laimikis.lt“ vykdo medinėse Šnipiškėse nuo 2012 metų, pagrindu. Laboratorijos veikla šiame istoriniame Vilniaus rajone skirta viešųjų erdvių ir bendruomeninių ryšių vystymui per tęstines kūrybines iniciatyvas – bei trapaus rajono unikalumo atskleidimui.

Kinams, išgyvenusiems sparčiausius urbanizacijos procesus, kaimas esantis didžiulio miesto apsuptyje yra vertybė, kuri nusipelno išskirtinio dėmesio. Organizatoriai žada bienalėje inicijuoti precedentų neturintį miesto eksperimentą. Renginio devizas „Miestai auga skirtingai“ (Cities, grow in difference) apjungia margą tarpdisciplininio meno kūrėjų būrį. Bienalėje tarp 230 dalyvių iš 25 šalių savo darbus pristatys architektūros ir miesto planavimo žvaigždės: vienas įtakingiausių XX a. miesto teoretikų – prancūzas Yona Friedman (http://www.yonafriedman.nl/ ), šiuolaikinės architektūros kūrėjų architektų grupė iš Olandijos „MVRDV“ (https://www.mvrdv.nl/), ispanų miesto meninkai Boa Mistura (http://www.boamistura.com) ir daugybė kitų.

Kinijos kuratoriai atkreipė dėmesį į medines Šnipiškes Pekine dirbančios Lietuvos kultūros atašė Agnės Biliūnaitės dėka. Ji susitiko su vienu iš pagrindinių bienalės kuratoriumi Liu Xiaodu. Susitikimo metu pasakojo apie Šnipiškes, apie kūrybinės grupės „Laimikis.lt“ veiklas, skirtas rajono gaivinimui ir jo unikalaus veido išsaugojimui. Ryšių su Pekino dizaino savaitės kuratore Beatrice Leanza dėka, po jos apsilankymo Vilniuje ir susitikimo su „Laimikis.lt“ įkūrėja J.Lavrinec, žinia apie unikalų kaimą Vilniaus mieste pasiekė Šenženio kuratorių, kuris pakvietė kūrybinę grupę iš Lietuvos atvykti į Kiniją ir čia pristatyti unikalų Šnipiškių rajoną didžiausioje urbanizmo bienalėje.

Bienalės dalyvių pristatymas: http://en.szhkbiennale.org/news/newsDe.aspx?id=10000869