.
2015    02    27

Lenkijos menininkų grafikos paroda Vilniaus grafikos meno centre

artnews.lt

Pawel Kwiatkowski

Kovo 3 d., antradienį, 18 val. Vilniaus grafikos meno centro galerijoje (Latako g. 3, Vilnius) atidaroma Lenkijos menininkų Sławomiro Ćwieko, Paweło Kwiatkowskio ir Krzysztofo Tomalskio grafikos paroda.

Vilniaus grafikos meno centro lankytojai kovo mėnesį galės artimiau susipažinti su lenkiškos grafikos mokyklos atstovų Sławomiro Ćwieko, Paweło Kwiatkowskio ir Krzysztofo Tomalskio kūryba. Paroda yra tarptautinės Krokuvos grafikos trienalės 2015 lydintysis renginys, žymintis Vilniaus grafikos meno centro bei Lodzės dailės akademijos bendradarbiavimo pradžią.

Pasak Krokuvos grafikos trienalės direktorės Dr. Martos Raczek-Karcz, Sławomiro Ćwieko, Paweło Kwiatkowskio ir Krzysztofo Tomalskio darbų parodoje susitinka dvi grafikos mokyklos, dvi aplinkos, palikusios ryškių pėdsakų ne tik Lenkijos meno žemėlapyje. Vienoje pusėje – Władysławo Strzemińskio išvystytos konstruktyvizmo krypties tęsėjai, kitoje – menininkas išaugęs aplinkoje, kurią stipriai paveikė Miczysławo Wejmano ir kitų vadinamosios Krokuvos grafikos mokyklos atstovų metaforiška kalba. Vis dėlto šiame kūrybiniame susitikime juntama ne konfrontacija, o dialogas, leidžiantis įžvelgti panašumų ten, kur, rodos, jų nėra. Sukomponuotuose iš galingų, solidžių formų Kwiatkowskio ir Ćwieko grafikos darbuose iš pažiūros išraiškinga balta spalva ir intensyvi juoda turėtų būti visiškai skirtingose trajektorijose nei smėliškai pilkos Tomalskio kompozicijos, užpildytos susiliejančių, išnykstančių kontūrų formomis. Vis dėlto dialogas nekuriamas remiantis panašumais ir nutylėjimais. Susikalbėjimui – taip pat ir mene – reikia turėti tam tikrą laiko kiekį, leisti nuskambėti visiems argumentams, sustoti valandėlei, pažvelgti į kalbančiojo veidą. Tada gali paaiškėti, kad diskusijos dalyvius daugiau kas sieja, negu skiria. Būtent ši paroda ir suteikia galimybę ramiai tarpusavy pasikalbėti bei atrasti daugybę panašumų.

Organizatoriai Lodzės dailės akademija, Vilniaus grafikos meno centras.

Paroda veiks iki kovo 28 d.