.
2009    12    10

Kuratorių vizitų programa (KAS BIJO KURATORIAUS?) pristato: Cosmin Costinaş: apie diskursines parodas

artnews.lt

cosmin

Gruodžio 12 d., šeštadienį, 16.00 val. Nacionalinė dailės galerijos Auditorijoje (Konstitucijos pr. 22) vyks rumunų kuratoriaus, kritiko, redaktoriaus Cosmin Costinaş paskaita.

Cosmin Costinaş aptars du savo kuruotus projektus – „Panašu į Attali ataskaitą, tik kitaip: apie fikcijas ir politinę vaizduotę“ (Like an Attali Report, but different: On fiction and political imagination, Kadist Art Foundation, Paryžius, 2008 vasara) ir „Po paskutiniojo griuvėsių supaprastinimo. Istoriografijos formos nurodytose vietose“ (After the Final Simplification of Ruins. Forms of historiography in given places, iki 2009 sausio eksponuojama Centro Cultural Montehermoso Kulturunea, Vitoria-Gasteiz). Cosmin kalbės apie intelektualias ir kontekstines prielaidas, aptars klausimus ir problemas bei taikomą metodologiją savo kuruotuose projektuose. Jis kalbės iš nepriklausomo kuratoriaus perspektyvos, kartu analizuodamas, kaip tokia pozicija įtakoja parodų rengimo procesą. Kuratorius taip pat pristatys institucinės kuratorystės niuansus, įdėmiau pažvelgdamas į BAK (Utrechtas, Nyderlandai) inicijuotą projektą „Buvę Vakarai” (Former West): tai ilgalaikis projektas, kurio atsiradimą inspiravo kritinės refleksijos stoka Berlyno sienos griūties dvidešimtmečio kontekste. Projektą sudaro išsamūs tyrimai ir edukacinė veikla (2008-2012 m.), reikšmingas leidybos darbas (2011-2012 m.) ir didelė tarptautinė grupinė paroda (2012-2013 m.).

Kuratorius ir meno kritikas Cosmin Costinaş (g.1982, Satu Mare, Rumunija) gyvena ir dirba Amsterdame ir Utrechte (Nyderlandai). Jis yra BAK – basis voor actuele kunst (Utrechtas, Nyderlandai) – kuratorius nuo 2009 m. Šioje institucijoje pastaruoju metu surengė menininkų Mona Vătămanu ir Florin Tudor parodą Surplus Value bei buvo vienas iš pirmosios šių menininkų monografijos redaktorių. Cosmin Costinaş studijavo istoriją bei meno istoriją Babes-Bolyai Universitete (Cluj-Napoca, Rumunija), yra žurnalų Idea Arts + Society (Cluj) ir Version (Paris/Cluj) redakcinių kolegijų narys, programos PATTERNS/ERSTE Foundation (Viena) konsultacinės tarybos narys. Costinaş buvo vienas iš documenta 12 (Kaselis, 2005-2007) žurnalų projekto redaktorių. Jis yra  romano/novelės Philip (2007) bendraautorius, rašo daugeliui žurnalų, knygų, katalogų Europoje ir Pietryčių Azijoje. Pastaruoju metu kuruoti projektai: „Po paskutiniojo griuvėsių supaprastinimo. Istoriografijos formos nurodytose vietose“ (After the Final Simplification of Ruins. Forms of historiography in given places, Centro Cultural Montehermoso Kulturunea, Vitoria-Gasteiz, 2009); „Sugretinimų demonas, Elektrinė palmė“ (The Demon of Comparisons, Electric Palm Tree, SMBA – Stedelijk Museum Bureau Amsterdam ir Amsterdamo universitetas, 2009); „Panašu į Attali ataskaitą, tik kitaip: apie fikcijas ir politinę vaizduotę“ (Like an Attali Report, but different: On fiction and political imagination, Kadist Art Foundation, Paryžius, 2008); „Pasaulietiškumas po bendrininkavimo“ (Laicitate dupa complicitate. Secularity after Complicity, Bukareštas, 2005); konferencijos „Po laimingojo dešimtojo dešimtmečio“ (After the Happy Nineties, Goethe Institute, Bukareštas, 2005) ko-kuratorius, „Teksto pagrindas“ (Textground, Display Gallery, Praha, 2004).