.
2012    12    17

Kosto Dereškevičiaus tapybos paroda VDA „Titanike“

artnews.lt

Gruodžio 20 d., ketvirtadienį, 17 val. VDA Ekspozicijų salėse „Titanikas“ (Maironio g. 3, Vilnius) atidaroma Kosto Dereškevičiaus tapybos paroda.

Kostas Dereškevičius XX a. 7 – ajame ir 8 – ajame dešimtmetyje kartu su bičiuliais iš „Ketveriukės“ grupės Algimantu Kuru, Arvydu Šalteniu ir Algimantu Švėgžda ideologinių suvaržymų sąlygomis pirmieji pradėjo vaizduoti nepagražintus to meto žmones, besikeičiančią aplinką ir naujus banalius, net brutalius jos ženklus.

Viena svarbiausių temų Dereškevičiui šiuo periodu tapo moterų atvaizdai. Per juos menininkas atsiskleidžia ir kaip skeptiškas sovietmečio realybės stebėtojas ir kaip ARS tradicijos su pop menu įtaką patyręs menininkas.

Dereškevičius tapo ne portretus, bet atsitiktinai mieste, kurorte, laukuose ar kelyje sutiktas moteris. Mažesnė, bet glaudžiai su šia tema susijusi jo kūrybos dalis – moterų aktai. Įdomūs ir paveikslai metonimijomis per daiktus perteikiantys moters metaforą.

Į moteris Dereškevičius žvelgia su linksmu humoru, kuris įgauna net grotesko, kai siekiama atskleisti jų „troškimų“ disonansą su sovietmečio socialine tikrove. Bet tapytojo žvilgsnis gali būti ir susižavėjęs, erotiškas.

Parodoje rodomi darbai iš Vilniaus dailės Akademijos muziejaus ir Modernaus meno centro rinkinių, kaip ir iš privačių kolekcijų.

Paroda skirta Kosto Dereškevičiaus 75 metų jubiliejui. Parodos kuratorė: Raminta Jurėnaitė.

Paroda veiks iki sausio 19 d.