.
2016    10    21

Konkurso „Jaunojo tapytojo prizas“ 2016 apdovanojimų vakaras

artnews.lt

cover_ypp

Spalio 28 dieną, 19:00 val. galerijoje TSEKH (Vytenio g. 6, Vilnius) vyks kasmetinis projekto Jaunojo tapytojo prizas 2016 apdovanojimų vakaras, kurio metu bus pristatytas konkurso finalininkų penkioliktukas bei paskelbtas šių metų projekto laimėtojas. Pagrindinis prizas – 2.500 EUR ir apgyvendinimas + studija dviems mėnesiams (2017m. gegužė ir birželis) menininkų rezidencijoje ICA Budapest.

Jaunojo tapytojo prizas (JTP) – vienas reikšmingiausių meno renginių Baltijos šalyse. Šis projektas apjungia Lietuvos, Latvijos ir Estijos jaunuosius menininkus bendram tikslui – pristatyti savo šalies identitetą, meno mokyklų praktikas bei asmeninį kūrybinį potencialą. Menotyrininkų teigimu, projektas jau tapo savotišku Baltijos šalių jaunosios kartos tapybos metraštininku bei reikšminga platforma jauniesiems kūrėjams.

Projekto organizatorės – menotyrininkės ir investavimo į meną konsultantės Julijos Dailidėnaitės teigimų, “susidomėjimas šiuo projektu vis auga – pirmaisiais metais (2009) projekte dalyvavo 28 menininkai, šių metų renginyje išbandyti jėgas panoro 115 menininkų. Labai malonu pripažinti, kad visi iki šiol vykę JTP projektai pateisino mūsų, rengėjų, lūkesčius. Didžiąją dalį menininkų, dalyvavusių JTP, pastebėjo kuratoriai, kolekcininkai ir galerininkai. Po JTP konkursų įvyko nemažai grupinių ir personalinių parodų, kuriose buvo pakviesti dalyvauti ir JTP finalininkai bei laimėtojai iš visų trijų Baltijos šalių.”

Šiais metais projektas vyks aštuntą kartą. Jau septynerius metus DELFI yra šio projekto informacinis globėjas ir draugas. Kiekvienais metais DELFI įsteigia papildomą apdovanojimą ir skelbia Publikos prizo laimėtoją. Tam, kad išrinkti Publikos prizo laimėtoją, DELFI kviečia jus išreikšti savo nuomonę ir balsuoti už jums labiausiai patikusį meno kūrinį. Visus finalistų darbus galite peržiūrėti čia.

„Jaunojo tapytojo prizas“ projekte gali dalyvauti trijų Baltijos valstybių (Lietuva, Latvija, Estija) jaunieji menininkai. Pagrindinis šio projekto tikslas – pristatyti perspektyviausius ir ryškiausius jaunosios kartos tapytojus, sudaryti galimybę visuomenei susipažinti su jaunųjų menininkų kūryba, o tikslinei auditorijai Lietuvoje ir užsienyje – meno kolekcininkams, meno vadybininkams ir kuratoriams – atrasti naujus talentus Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

„Jaunojo tapytojo prizas“ – pirmasis tokio pobūdžio renginys jauniesiems menininkams Baltijos šalyse. Šis projektas – orientuotas į visų sričių menininkus iki 30 m., turinčius (ar beįgyjančius) meninį išsilavinimą. Amžiaus riba pasirinkta sąmoningai. Siekiame pristatyti pačius jauniausius menininkus, kurie ką tik baigė (ar yra bebaigią) aukštąsias mokyklas. Tai labiausiai palaikymo reikalaujanti ir labiausiai pažeidžiama kūrėjų kategorija.

“Pasaulyje yra ne vienas tapybos konkursas, kuriame vertinamas vienas tapybos darbas. Taip pat yra ne vienas konkursas, kuriame vertinama visa autoriaus kūryba. Pabrėžiu: JTP nerenka geriausio Lietuvos, dabar jau Baltijos šalių, jaunojo tapytojo. JTP komisija renka geriausią iš šio konkurso dalyvių. Galbūt yra ir „tylių jaunų genijų“, apie kuriuos dar nežinome. Bet tikiu, kad tik dalyvaudamas parodose su kitais bendraamžiais gali iš tikro suvokti savo kūrybą kitų kūrybos kontekste, suprasti, ar esi pakankamai stiprus, ar tikrai nori žengti tapytojo keliu, ar sugebi savo kūriniais kalbėti su ekspertu.” – teigia projekto iniciatorius Vilmantas Marcinkevičius.

Jaunojo tapytojo prizas 2016 vertinimo komisija:

Tina Kaplár artguideeast.com / Vengrija

Ugnė Bužinskaitė Lewben Art Foundation / Lietuva

Aleksandro Shchelushchenko TSEKH galerija, galeristas / Ukraina

Andrius Zakarauskas tapytojas / Lietuva

Siimas Preiman, Tallinn Art Hall, Kuratorius / Estija

Lino Lago tapytojas / Ispanija

Kada: Spalio 28d 19:00 val – Jaunojo tapytojo prizas 2016 apdovanojimai!

Kur: The Gallery TSEKH Vilnius (Vytenio g. 6, Vilnius)

Muzika:  Chung Kran.