.
2017    12    08

„Kompanionai” – Gedimino G. Akstino personalinė paroda

artnews.lt

„Bibliotekoje stebėjau rūšiuojamų knygų stalą ir ant jo paliekamas knygų kombinacijas.

Vienoje iš šių knygų esu skaitęs istoriją, kad kai kurios Europoje įprastos paukščių rūšys keliaudavo laivais per vandenyną, dėžėse, kartu su egzotiniais paukščiais, vien tam, kad palaikytų jiems kompaniją ir neleistų pastariesiems nugaišti iš vienatvės. Vėliau, paukščiai-kompanionai integravosi ir paplito naujuose žemynuose, o, tuo tarpu, egzotinės rūšys dažniausiai ir likdavo egzotinėmis dėl joms skiriamo papildomo dėmesio.

Tai priminė akimirką viename iš Vilniaus muziejų, kuriame neseniai lankiausi. Vaikščiodamas muziejaus viduje tik po kurio laiko pastebėjau, kad nuimtos visos jo langų užuolaidos. Budintys muziejaus darbuotojai skaitė knygas, o didelės devyniolikto amžiaus salės su keliais stalais ir paveikslais panašėjo į erdvius laukiamuosius. Pro vieną iš langų įgavęs stacionaraus kompiuterio siluetą krito gatvės žibinto šešėlis. Paklausta budinti atsakė, kad tai – diena, kuomet visos muziejaus užuolaidos yra skalbiamos.

Priėjau prie lango – buvo gražus oras, pastate, esančiame priešais muziejų, galėjai stebėti ofisų darbuotojus, ištisos eilės ofisų be užuolaidų ant langų.”

Šių metų gruodžio 15 d., penktadienį , 18 val. Gedimino pr. 45-2 vyks Gedimino G. Akstino personalinės parodos atidarymas. Paroda veiks gruodžio 15-22 dienomis, 16-19 val.

Pasiklydus: +37067270603

Gediminas G. Akstinas (g.1987) yra lietuvių menininkas šiuo metu gyvenantis Vilniuje. 2015 metais jis baigė studijas Sandbergo institute. Tarp paskutinių jo personalinių parodų – „SHIP“ Amsterdamo Kunstverein (2015 m.) ir „BROWSERS“ trumpalaikės nuomos butuose Vilniuje (2014 m.). Šių metų pradžioje jo autorinis leidinys „it depends” buvo pristatytas knygyne „San Serriffe“ Amsterdame ir Šiuolaikinio meno centro skaitykloje Vilniuje.

Parodą dalinai remia Lietuvos kultūros taryba.

Padėkos: Gediminui Akstinui, Inesai ir Lukui Brašiškiams, Monikai Kalinauskaitei, Antanui Laukaičiui, Alfonsui Lingiui, Gerdai Paliušytei, Jurgiui Paškevičiui ir Andrėjui Vasilenko.