.
2012    02    22

Knygų mugėje – paroda knygoje „Vietos karta: atvaizdas, atmintis ir fikcija Baltijos šalyse“

artnews.lt

Vasario 23 – 26 d. vyksiančioje tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje pristatoma paroda knygoje „Vietos karta“ (Mene, 2011), kurioje dalyvauja 14 menininkų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Tai 216 puslapių dvikalbė knyga, kurią sudarė Vytautas Michelkevičius, o tekstus apie fotografijas ir jų kontekstą parašė lietuvių, latvių ir britų kritikai. Knygą bus galima rasti Artbooks.lt (4.06) ir „Kitų knygų“ (5.D16) stenduose.
Paroda fizinėje galerijos erdvėje bus atidaryta Kauno fotografijos galerijoje 2012 m. kovo 2 d. 18 val. Žiūrovus į ją veš nemokamas autobusas – apie registraciją žemiau.

Tai vienos kartos menininkų, gimusių dešimtmetyje tarp 1970-ųjų ir 1980-ųjų vidurio, fotografijų albumas. Visi jie yra iš Baltijos šalių: Lietuvos, Latvijos, Estijos. Gimę Tarybų Sąjungoje, tačiau subrendę nepriklausomose valstybėse, kur sociokultūrinis peizažas keitėsi ypač greitai, jie mąsto vaizdais, kuria fikcijas ir įvaizdina atmintį labai skirtingai, tačiau kartu ir paraleliškai. „Vietos karta“ – tai kartu ir metafora, apibūdinanti šią bendruomenę, susitinkančią per fotografijas, ir pareiškimas, teigiantis, kad šie menininkai mąsto apie savo gyvenamąją vietą. Knygos autoriai tyrinėja kaip menininkai reflektuoja sovietinę atmintį, dokumentinę fotografiją ir peizažiškumą.
Tai pirmoji knyga per šiuos dvidešimt metų tyrinėjanti Baltijos šalių kolektyvinę tapatybę ne tik tekstais, bet ir vaizdais.

Knygoje dalyvaujantys menininkai: Arnis Balčus (LV), Ugnius Gelguda (LT), Marge Monko (EE), Krista Mölder (EE), Akvilė Anglickaitė (LT), Robertas Narkus & Milda Zabarauskaitė (LT), Kaspars Podnieks (LV), Ivars Gravlejs (LV), Rimas Sakalauskas (LT), Tadas Šarūnas (LT), Sigrid Viir (EE), Ieva Epnere (LV) ir Elina Ruka (LV).
Knygos tekstų autoriai: Harry Weeks, Jurij Dobriakov, Vytautas Michelkevičius, Sergei Kruk, Lina Michelkevičė.
Paroda pirmą kartą vyko Talino parodų rūmuose 2011 m. spalio-lapkričio mėnesiais Talino fotografijos mėnesio metu – www.fotokuu.ee.

Kovo 2 d. (penktadienį) 18 val. paroda „Vietos karta“ bus atidaroma Kauno fotografijos galerijoje.

Pirmieji dvidešimt žiūrovų užsiregistravę į autobusą, vežantį į parodos atidarymą Kaune, keliaus nemokamai į abi puses. Išvykimas iš Vilniaus 16.00 val., grįžimas iš Kauno 22.00 val. Registruokitės parašydami kuratoriui Vytautui Michelkevičiui laišką adresu vytautasmi@gmail.com, tel. 865257837 iki vasario 29 dienos.

Daugiau informacijos bus www.mene.cc.