.
2013    01    22

Knygos apie M. K. Čiurlionio seserį Valeriją Čiurlionytę-Karužienę pristatymas Kaune

artnews.lt

knygos virselis
Sausio 23 d., trečiadienį, 16 val. Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje (V. Putvinskio g. 55, Kaunas) vyks Mildos Kulikauskienės knygos „Sesers rūpestis“ pristatymas.

Tai – knyga, skirta Mikalojaus Konstantino Čiurlionio sesers Valerijos Čiurlionytės-Karužienės, Čiurlionio juokais vadintos Valkirija, gyvenimo ir darbų apžvalgai.

Joje atsispindi laikotarpis, kupinas Lietuvai nepalankių ir džiugių istorinių įvykių – Rusijos carinio režimo, dviejų pasaulinių karų sukelti sunkumai ir atkurtos Lietuvos nepriklausomybės džiugesys.

Tame sukūryje Valerija gyveno ir dirbo – daug prisidėjo prie garsiojo brolio kūrinių išsaugojimo. Ji dar nuo vaikystės labiau nei kiti broliai ir seserys domėjosi Čiurlionio kūryba. Būdama dar visai jaunutė, prie Vilniaus artėjant Pirmojo pasaulinio karo liepsnoms, lydėjo Čiurlionio kūrinius į Maskvą. Paskui rūpinosi, kad jie būtų grąžinti į Lietuvą.

Knygoje atsispindi sudėtingas pokario laikotarpis ir 1948–1950 metų Čiurlionio ideologinio teismo peripetijos, nepaprasti sunkumai, atstatant Čiurlionių šeimos namus Druskininkuose, įkuriant juose muziejų.

M. Kulikauskienė šioje knygoje pristato ir niekur iki šiol neskelbtą pačios Valerijos tapybą, pateikia jos skelbtus ir nepublikuotus straipsnius, atsiminimus apie brolį-genijų, laiškus, kitų žmonių prisiminimus apie ją.

Renginyje dalyvaus Mokslo ir enciklopedijų leidyklos atstovai, knygos sudarytoja Milda Kulikauskienė.