.
2017    09    18

Kinoteka „Nematomo žmogaus kinoteka“ Žeimių dvaro sodyboje

artnews.lt

Rugsėjo 23 d. 16 val. „Aikas Žado Laboratorijoje“,  Žeimių dvaro sodyboje (Draugystės g. 28, Žeimiai) atidaroma kinoteka „Nematomo žmogaus kinoteka“.

Mūsų patirtyje VHS kasetė yra kaukė, pro kurią galima žiūrėti paslėpus savo veidą, ir kurią galima matyti ir valdyti kaip santykio su pasauliu formą. Tačiau taip pat galima užimti tik jos vidinę – kino vartojimo poziciją. Toliau mes imame video kasetę kaip medžiagą statymui, kuri Žeimių miestelyje yra tapusi nebeatskiriama santykio su savimi dalis. Imame ją ne tik kaip istoriškai namuose dominavusią mediją, bet taip pat kaip silikatinę plytą arba namų ir įstaigų architektūrinius sprendimus. Taip mes atsigręžiame į tyliausius miestelio aplinkos poveikio stebėtojus ir tarpininkus, kurie per pastaruosius pusę amžiaus nedaug pasikeitė ir sudaro atskirą (ir atskiriantį) bendruomenės santykio su savimi paviršių.

Kinotekos statymas yra permanentinis įvykis, kuris prasideda Donato Jankausko menininės instaliacijos sukūrimu ir vizualinės antropologijos prof. Romo Vaštoko video kasečių padovanojimu.

Programa:

16 val. Gido pozicija (Domo Noreikos ekskursija po Aikas Žado Laboratoriją : Gido pozicija yra terminas, paimtas ne iš keliautojo žodyno, o iš VHS kasetės diagramos aprašymo. Kadangi video kasetę naudojame kaip medžiagą ir kaip santykio su atmintimi medija, tai Gido pozicija yra tam tikra požiūrio į laiką pozicija.)

17 val. Aušros Kaziliūnaitės pranešimas

18 val. Kaukių skaitymai (Aurido Gajausko, Donato Jankausko, Valentino Klimašausko video kaukių skaitymai)